1

13 Juni, Santiago de Compostela


Deze dag doen we niets anders dan bijkomen en genieten wat de stad te bieden heeft.  Eerst haal ik mijn auto op die in de wijk achter het station staat. Hij stond er nog onaangeroerd. Het schrikbeeld van een op kistjes staande auto gaat hier gelukkig niet op.

Daarna zet ik hem net buiten het centrum richting As Cansas in het Noorden. In de binnenstad kun je parkeren wel vergeten. Om 12:00 uur zijn we paraat voor de Pelgrimsmis wat toch een mooie afsluiting is.De kathedraal is elke dag bomvol tijdens deze mis.

Het geheel is een groot monument uit lang vervlogen tijden en zeer indrukwekkend. De bouw van deze Romaanse kerk is al begonnen in 1085 en was een kopie van die van Jeruzalem.

Het grote altaar is vol met bladgoud met een grote Santiago Matamoro er bovenop. De Botafumeiro wordt alleen geslingerd als er betaald is (RdN). Dit doen 8 speciaal opgeleide personen.

Het is een buitengewoon spectaculair gezicht dit gevaarte van 54 kg in een halve cirkel van 65 m zeker 20 x heen en weer te zien slingeren. Het verhaal gaat dat de pelgrims vroeger dusdanig sterk roken dat men het met wierook draaglijk maakte.

1 

Altaar 

 

 1

De Botafumeiro

Aan het eind van de mis worden de aangekomen Pelgrims benoemd naar land, niet op naam en inderdaad waren er Hollandse Pelgrims bij vanaf St. Jean-Pied-de-Port.

Na de mis kijken we nog een tijdje rond. Het beeld van Jacobus met relieken erin wordt door vele mensen omarmd om extra kracht te ondervinden. Er staat een grote rij voor te wachten. Deze eer laat ik voorbij gaan. Het is verder mogelijk door de crypte te lopen, waar volgens zeggen de beenderen van Santiago zouden liggen.

 1

Omarmen Santiago Beeld 

 

1
  
Crypte

De kerk zit vol met kapelletjes en voor de liefhebber kan er tijdens de mis nog worden gebiecht. Ook lopen tegenwoordig overal wachtslieden rond, maar ze zijn hier niet hinderlijk.

Heel speciaal is de Porto de Gloria aan de westzijde richting Praza Obradoiro. Deze is het grootste kunstwerk en werd voltooid in 1188 door Meester Mateo.

Het beroeren van de voet en het kopje van meester Mateo bij de Porta de la Gloria in de hoofdingang, vanaf het Praza Obradoiro uit het westen, is ook een gebruik om extra genade te ondervinden. Sinds dit jaar is het niet meer mogelijk omdat de beeltenissen dermate afsleten zijn, dat men alles heeft afgezet. Bovendien wordt hier een restauratie uitgevoerd en valt er even niets te zien.

 

 

1

Porta de la Glória

 

1

Pórtico de las Platerías

Bij de uitgang naar het Noorden is een opmerkelijk kapelletje te vinden in de zijmuur van de Kathedraal: Santiago als Matamoros

1 

Matamoros in Kathedraal 

 

 1

Matamoros in San Martiño Pinario

 

Matamoros betekent letterlijk; Morendoder. Santiago is dan ook de beschermheilige van Spanje. Onder zijn hoede werd de Reconquista succesvol afgesloten en legio wordt hij als Matamoros uitgebeeld, plastisch met afgehakte hoofden van Moren.
In de Kathedraal worden tegenwoordig politiek correcte bloemen aangebracht, wekelijks ververst, zodat deze hoofden niet meer te zien zijn.

We hebben genoeg cultuur opgesnoven en gaan de binnenstad in. Met zijn 30.000 (!) studenten jaarlijks is het zeer levendig.

(Voor de geïnteresseerden: Meer over Santiago en zijn monumenten is te lezen bij de Via de la PLata en Ruta del Norte)

We bezoeken de verschillende terrasjes en praten met mensen uit de hele wereld.

1

Prettige terrasjes

 

1

Zonderlinge Pelgrim

Loes moest nog op de foto met een figuur, verkleed als middeleeuwse pelgrim, die meestal wel ergens in de straatjes te vinden is.

1 

70 km aan 1 ruk met deze Duitse!  

 

1
Volbracht!

We gaan ’s avonds weer eten bij Casa Manolo. Op een groot scherm wordt de voetbalwedstrijd Nederland - Frankrijk uitgezonden. Met de kortste keren staat het 2-0; het is erg stil. Als het 2-1 wordt, wordt gejuicht door de Fransen. Als het 3-1 wordt zeg ik; Allons mes Enfants! Maar, het blijft stil en ze zijn vlot vertrokken. Manolo vindt dit prachtig en komt met een Aguadente aanzetten, die we in een ruk opmoeten drinken. We sluiten de dag rustig af en willen niet te laat naar bed. Morgen willen we huiswaarts.

tab