14 – 15 Juni, Fisterre, de terugreis


De volgende morgen zegt Loes nog naar Fisterre te willen. Nee hè, dat is precies de verkeerde kant op. Maar; ik heb het eerder toegezegd, dus doen we het maar.

Bij het ontbijt zien we een schriel meisje aan de bar staan, die sigaretten koopt. We hebben haar wel vaker gezien soms redelijk chique aangekleed. Ineens weten we het. Ze zit te bedelen onder bij de trappen van de kathedraal, in elkaar gekrompen, met weggedraaide ogen. Later hoor ik van Pepe, dat het een Gitana (zigeunerin) is, die het gehele jaar paraat is.

Na afscheid genomen te hebben moeten we met rugzak nog een 3 km de stad uit lopen naar de auto. Van hier zoeken we het westen op de richting naar Fisterre. Het vroegere gedachte einde van de wereld.
Lopend zou het 95 km extra zijn. Mij zegt het eigenlijk niet zoveel
omdat Santiago het doel is.

Het voldoet aan een soort behoefte om de eindbestemming uit te stellen, want aankomen, is een soort anti climax: je doel is weg.
Daarom heeft men nu weer wat nieuws bedacht: Muxía nog weer
30 km verder, waar Santiago met zijn bootje aangeland zou zijn.
Natuurlijk met een nog mooiere oorkonde! Het riekt wel erg naar commercie.

Door veel Eucalyptusbossen gaat het naar de kaap. In mijn jonge jaren ben ik heel wat keren per schip langs Finisterre gekomen, waar de bergen meestal donker en dreigend afstaken.

1 

Cruzeiro Fisterre 

 

1

Faro (vuurtoren)

 

Met de auto kun je tot onder de kaap komen. We stappen uit en kijken over de eindeloze zee. Pelgrims zitten hier aan het strand en zwemmen in zee om al het symbolische vuil weg te spoelen, waarna de kleren verbrand worden.

1 

Het einde der wereld

 

1

En nu naar huis!

De auto gaat nu de goede richting op voor de lange weg en voorspoedige reis naar huis. 3 Jaar hebben we over de Camino gedaan en dat blijkt goed mogelijk. De strubbelingen die we wel eens hadden maakte het ook nog spannender en we kwamen er altijd uit. Zeker is dat we betrokken blijven bij Santiago want:

Wie eenmaal aangestoken is door dit virus laat het nooit meer los!

 

1                             1                                1

 

Als uw interesse is gewekt, is het mogelijk een lezing te laten verzorgen. Na overleg worden, in de beschikbare tijd, de voor u meest belangrijke zaken toegelicht met behulp van Power Point met foto’s. Neem hiertoe contact op via e-mail: helmut-brouwer@planet.nl