19 Augustus, zaterdag aankomst Bayonne


Na 2 weken Hospitaleren in Roncesvalles zijn gisteren de werkzaamheden overgedragen aan de nieuwe groep. Ter verduidelijking; Nederlandse vrijwilligers van het Genootschap van Sint Jacob verzorgen al 15 jaar de Albergue in Roncesvalles. Dit gebeurt van ½ maart tot ½ november in 17 groepen. Hiervoor zijn ca. 135 Hospitaleros noodzakelijk die in deze periode ca. 47000 Pelgrims te slapen leggen (zie de beschrijvingen op de site van het Genootschap). Behoorlijk intensief maar dankbaar werk, waarbij na 2 weken de vermoeidheid zichtbaar is. We (Werkgroep Hospitaleros Roncesvalles) kunnen steeds nieuwe Hospitaleros gebruiken. In de beschrijvingen wordt zo nu en dan teruggekeken op gebeurtenissen in deze zo opmerkelijke periode.

100_0020

Kloostercomplex in Roncesvalles

Omdat per auto aangereisd is een mooie gelegenheid om aansluitend deze route te lopen, na een soort rondje weer terug te komen in Roncesvalles en hierna de thuisreis te beginnen.

LOGO GRANDE

Roncesvalles

 

Vrijdagavond wordt nog op het Campamento geslapen, waarna tegen de middag met de Camper van Herman Knape (medehospitalero) naar Bayonne gereden wordt. Herman haalt later bij het vliegveld zijn vrouw af om hierna verder Spanje in te trekken.

We hebben een overnachtingsadres gevonden in de binnenstad bij Catharina aan de Rue du Trinquet 8. Alleen een probleempje; je moet 2 weken van tevoren reserveren. Met zijn GPS vindt Herman het smalle straatje in de binnenstad feilloos. Maar helaas wordt niet opengedaan en niemand kent haar (er wonen 8 gezinnen op nr. 8). Het moet een goed adres zijn. Catharina is een Duitse die met een Spanjaard getrouwd is. Dan maar door naar het volgende adres: Maison Diocésaine Saint Léon aan de Avenue Jean Darrigand 10. Helaas nog gesloten tot 14:00 uur, dus nog een uurtje wachten. Herman vertrekt onder dank. Een Duitse Pelgrima wacht met haar fiets. Ze is van slag en wil naar huis, maar de bus weigert de fiets mee te nemen, dus moet een andere oplossing gezocht worden.
Na 14:00 uur is nog niemand te zien. Een oudere dame weet de code van het huis en opent de deur, maar bij de balie is alles verlaten. Het is zaterdag en vakantietijd. Als het inmiddels 15:00 uur geworden is kan, gezien de ervaringen met Fransen, maar beter wat anders gezocht worden (ze vertellen je rustig na uren wachten dat er geen plaats is). Dus op de binnenstad in.

Blason Bayonne.svg
Bayonne
44350 inwoners
Hoogte 0 m

Langs de fortificaties, nog aangelegd onder Louis XIV (Zonnekoning) door Vaubin, wordt het centrum opgezocht. De ruimtes binnen de muren worden nuttig gebruikt door het aanleggen van tennisbanen.

DSCN0920
Tennisbanen tussen de fortificaties

 

De Cathédrale Sainte-Marie is gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw en valt niet te missen. Altijd al een doortrekplaats voor Pelgrims naar Santiago.

DSCN0922
Gotische Cathédrale Sainte-Marie

 

In de Cathédrale kan ook een Credential verkregen worden, maar die heb ik al meegenomen uit Roncesvalles. De association des amis du chemin de St Jacques des Pyrénées-Atlantiques is bezig een Refuge in te richten tegenover de Cathédrale. Helaas volgend jaar (2018) pas klaar. Het is dezelfde association die het Pelgrimsbureau in Saint-Jean-Pied-de-Port drijft. De Hospitaleros uit Roncesvalles hebben regelmatige en prima contacten met hen omtrent de weersomstandigheden op de route, het verwachte aanbod (uit de treinen), bedbugs en alles wat voorbijkomt.


http://www.aucoeurduchemin.org/local/cache-vignettes/L600xH666/logosite-6270c.png?1487620135


Zij verzorgen ook de Balisage van de Caminos aan de Franse zijde.
De binnenstad is buitengewoon levendig en gezellig. Bovendien zeer aantrekkelijk door zijn kleurrijke Baskisch karakter met oude vakbouwhuizen aan de rivier de Adour gelegen.


DSCN0921

Centrum Bayonne

 

DSCN0923
de rivier de Adour


De Adour is ook de grens van het Baskenland, zodat aan de andere zijde het vlakkere Les Landes met zijn eindeloze dennenbossen begint. Aan deze kant moet ook een overnachtingsadres gezocht worden. Het station zit over de Pont Saint-Esprit in het gelijknamige plaatsje, waartegenover een hotel de veelbelovende naam Le Monte Carlo draagt. Voor 40 Euro wordt een piepklein kamertje gekregen. Douchen blijkt voor 2 verdiepingen gezamenlijk te moeten in één ruimte, zodat hier maar vanaf gezien wordt. De Pressions op het terrasje tegenover het stokoude kerkje l’Église Saint-Esprit zijn overigens prima. Het is een gezellig wijkje waar vroeger Sefardische Joden hun handel hadden. Nu vooral Multi-culti met de bijbehorende levendigheid. Voor de afwisseling een Afrikaans eethuisje binnengestapt waar een heerlijk Poulet Yassa (Afrikaans bereide kip) gegeten wordt. Nooit gehad maar aan te bevelen; het is West-Afrikaans. Vroeg het bed opgezocht, morgen gaat het beginnen!

 

DSCN0924

Station met links Hotel Monte Carlo

 

DSCN0925
  De Adour met Pont Saint-Esprit bij Bayonne

 

tab