Reisverslag Camino de Baztan

santiago shell                                  Pelegrin[1]                                   santiago shell
Camino de Baztan
De “andere” route van Bayonne naar Pamplona

Vanaf Bayonne naar Pamplona en retour naar Roncesvalles
Een verslag van 19 tot 27 Augustus 2017

Voor Pelgrims die de drukke route over Roncesvalles willen mijden is dit hét mooie en vooral rustige alternatief naar Pamplona, waarbij meteen in Bayonne gestart kan worden.

DSCN0930 - kopie - kopie (3)

Tip: Voor Hospitaleros uit Roncesvalles of andere Pelgrims die een rondje door de Pyreneeën willen lopen een uitgelezen mogelijkheid om in 14 dagen een prachtige tocht te maken. Ideaal is dan te starten in Roncesvalles (goede parkeermogelijkheid), maar andere plaatsen zoals Saint-Jean-Pied-de-Port of Bayonne zijn goed mogelijk.
Vanaf Roncesvalles 1 dag naar St-Jean, en 2 à 3 dagen naar Bayonne (eventueel tot Espelette), 5 dagen naar Pamplona en 2 dagen naar Roncesvalles. Dit zijn 10 à 11 dagen, met aan – en afreis in 14 dagen te doen!

LOGO GRANDE
Roncesvalles

Scan1baskron

Rondje Pyreneeën vanaf Roncesvalles
In Blauw is de route aangegeven

Dag 1 Roncesvalles – Saint-Jean-Pied-de-Port 27 km
Dag 2 Saint-Jean-Pied-de-Port – Espelette 37 km
Dag 3 Espelette – Bayonne 25 km
Dag 4 Bayonne – Espelette 25 km
Dag 5 Espelette – Maya 23 km
Dag 6 Maya – Berroeta 20 km
Dag 7 Berroeta – Olagüe 20 km
Dag 8 Olague – Pamplona 25 km
Dag 9 Pamplona – Zubiri 21 km
Dag 10 Zubiri – Roncesvalles 21 km
(Reken op 200 km totaal, met Bayonne erbij 250 km)

Hierbij te overwegen:
Espelette – Bayonne kan eventueel vervallen (2 dagen)
Voor Saint-Jean-Pied-de-Port – Espelette 2 dagen tellen (1 extra dag)
Dan is deze route in 9 dagen te doen!

 

 

klik op een dag om het reisverslag te openen:

datum
van
naar
afstand
totaal

Een beschrijving van een rondje Pyreneeën staat beschreven op 27 augustus 2017.

(Reken op 200 km totaal, met Bayonne erbij 250 km)

Hierbij te overwegen:
Espelette – Bayonne kan eventueel vervallen (2 dagen)
Voor Saint-Jean-Pied-de-Port – Espelette 2 dagen tellen (1 extra dag)
Dan is deze route in 9 dagen te doen!

 

DSCN1058
Hoogste punt op 930 m net voor Monasterio de Belate

Elke dag is de route te volgen via vele regelmatig genomen foto’s, routekaartje, wetenswaardigheden en enkele wilde bloemen uit de nazomer!

Inleiding
Voor velen die de Camino Francès willen lopen is Saint-Jean-Pied-de-Port het logische startpunt. Aangereisd wordt meestal vanuit Bayonne. Vooral dit eerste deel van de route is tegenwoordig onvoorstelbaar druk. Een mooi alternatief is om direct te starten in Bayonne en deze wat westelijker route door de Pyreneeën en het dal van het riviertje de Baztan naar Pamplona te nemen. Je wordt beloond met een weinig belopen, maar zeer mooie route door het weelderige Baskenland met behoorlijke klimmetjes. Goede bepijling, leuke dorpjes en redelijke overnachtingspunten. Kortom een route om 110 km lang in de juiste stemming te komen. In Arre komt de route samen met de Camino Francès, waar alvast gewend kan worden aan het grote aanbod Pelgrims de laatste 6 km tot Pamplona. Vanaf hier kan de Camino Francès verder gevolgd worden.                 (De route wordt van Pamplona terug naar Roncesvalles beschreven, 42 km)

Mapa del Camino de Baztan      Mapa del Camino de Baztan
Camino de Baztan
(Ook wel Camino Baztanés genoemd)

Hoewel minder hoog dan route over de col de Lepoeder voor Roncesvalles (1420 m) wordt een maximale hoogte van 930 m bereikt. Vooral de eerste echte klim na het Monasterio de Urdax trekt er behoorlijk aan. Ook voor Monasterio de Belate een echte bijter, daarna volgt een lange en prachtige route door loofbossen. De Balisage (bepijling) is redelijk in orde. De overnachtingen ook, hoewel wat meer zoeken dan op de CF (Camino Francès).

 

profiel

Een echt routeboekje heb ik niet kunnen vinden, maar er zijn goede routebeschrijvingen te vinden op verschillende Spaanse sites. Google hiertoe de sites van Gronze of Eroski, waarna deze uit te draaien is.
De beschrijving van Gronze is gebruikt om in 5 dagen naar Pamplona te lopen. Vanaf hier is het eenvoudig 2 dagen teruglopen naar Roncesvalles. (Het totale rondje vanaf Roncesvalles is aan het einde ingetekend)

Scan baztan1Scan baztan2
Credential Bayonne tot Pamplona en retour naar Roncesvalles

Let op: Nieuw; om een Compostela te verkrijgen in Santiago is het noodzakelijk een door de kerk goedgekeurde Credential te gebruiken. Deze worden afgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en verder bij de officiële stempelplaatsen op de routes zoals in bij de Cathédrale in Bayonne, Pelgrimsbureau in Saint-Jean-Pied-de-Port, of in Roncesvalles (De gebruikte is van Roncesvalles). Dat betekent dat allerlei onofficiële Credentials en stempelkaarten zoals afgegeven door reisbureaus en soms goedwillende organisaties niet geldig zijn!

Na deze inleiding is het tijd om te starten!

 

 

http://www.aucoeurduchemin.org/local/cache-vignettes/L600xH666/logosite-6270c.png?1487620135

Klik om het reisverslag te lezen!