17 September, Arévalo – Medina del Campo 32 km


De voet is nog lang niet goed maar toch op weg om proberen de 32 km vandaag af te leggen. De wandelschoenen zitten in de tas zodat op de afgesleten en zeer dunne Teva’s wordt gelopen. De nieuw type Lowa wandelschoenen zijn de afgelopen jaren wat smaller in de leest geworden wat mee de voetproblemen kan veroorzaken. In de hitte is er minder ruimte. O, waarom wordt een prima schoenenconcept steeds vernieuwd?


http://www.mundicamino.com/trazado/etapa24levante.jpg


http://www.mundicamino.com/perfil/Etapa24Ali1.gif


Tegenover het Hostal wordt in het schemerdonker een bosje ingestapt en een kilometerslange openliggende uitbreiding van het industrieterrein gevolgd.


SDC12553
Littekens van de harswinning


De pijnboombossen werden tot voor kort gebruikt om hars te winnen, wat aan de littekens op de bomen goed te zien is. Net als in Frankrijk is het niet meer lonend om dit oude beroep uit te oefenen. De weg is een stukje geasfalteerd zodat besloten wordt deze te blijven volgen. Het is de oude Cañada Real Leonesa Occidental.


SDC12554
Stukje geasfalteerd


De voet kan op dit vlakke wegdek steeds met enige omzichtigheid neergezet worden. Langs de weg zorgt het pijnbomenbos voor welkome afleiding. Er staan borden dat niets uit het bos gezocht mag worden; ook geen dennenkegels.


SDC12555
Prachtige Maretak naast het litteken


Op de dennenbomen groeit een speciaal soort Maretak, die alleen in de verre zuidelijke landen voorkomt. Bij ons zitten ze vooral op de kalkgronden in Limburg op de populieren. Een enkele keer komen ze ook in de achterhoek in de buurt van Winterswijk voor.


☼  Maretak
Eén van de meest geheimzinnige en intrigerende planten is de altijd groene Maretak. Opvallend is het elke keer weer de groene pruikenbollen te zien hangen in vooral Peppel- en Appelbomen, als de reis naar het zuiden gaat.


SDC11145
In Noord Frankrijk 2010


De Vicus Album (naar zijn witte bessen) is een half parasiet die in symbiose met zijn gastheer leeft van zijn sappen en uit de lucht zijn eigen voedingsstoffen aanmaakt. De Maretak is 2 – huizig, d.w.z. dat er mannelijke en vrouwelijke struikjes zijn. De witte besjes worden door lijsterachtigen gegeten waarna de zaadjes via hun kleverige poep verspreid wordt. Op de juiste takken hechten de zaadjes, waarna deze ontkiemen en via een boorwortel in de boom dringen. De bladeren zijn altijd groen terwijl de struiken meer dan een meter doorsnee kunnen worden.


http://www.wildewijdewereld.nl/wp-content/uploads/2010/04/maretak_DSC08259-e1272230485416.jpg


De Maretak heeft een belangrijke rol gespeeld in de volksgeneeskunde als middel tegen epilepsie, aderverkalking, hoge bloeddruk, suikerziekte en zelfs kanker. Met recht een Panacee!
Let op: De plant is sterk giftig, dus nooit zelf experimenteren. Het is niet voor niets ook een heksenkruid!
In verschillende culturen wordt de plant als heilig beschouwd. Dat was bij de Grieken en Indiërs, maar ook bij Kelten en Germanen. Wie kent niet het verhaal van Panoramix de Druïde die met een gouden snoeimes de tak uit een eikenboom snijdt? Op dit hout groeit deze maar zelden. Zodat dit als het voorkomt zorgt voor dubbele heiligheid (Eikenboom = Gerechtsboom = Heilige boom)!


http://spa.fotolog.com/photo/26/20/87/dibuixos_animats/1184182628_f.jpg


Bosjes Maretak werden opgehangen om geluk te brengen en tegen bliksem en heksen bescherming te bieden. Ook werd uit de besjes lijm getrokken om vogels te vangen (streng verboden).
In onze streken groeit Maretak vooral op kalkhoudende bodems zoals in Limburg en enkel in Winterswijk.


De weg splitst waarna de route over verschillende dorpen zoals Palacios de Goda voert. De borden worden genegeerd en de Cañada verder gevolgd.


SDC12556
Borden negeren en Cañada rechtdoor volgen


Helaas is het gauw afgelopen met de mooie vlakke weg en gaat het over in de bekende leemwegen.


SDC12557
Bekende leemwegen


Het is weer wennen aan de eindeloze wegen zoals voor de bergen. Een enkele keer staan er druivenstruiken. De temperatuur is iets dragelijker dan voorheen zodat toch behoorlijk opgeschoten wordt.

 

SDC12558
Een bosje is al een afleiding


In de verte tekent zich een stadje af terwijl aan de linkerzijde kegelvormige heuvels staan.


SDC12559
Heuvels


De Provincie Ávila gaat ongemerkt over in Valladolid. Het stadje Ataquines wordt links gepasseerd. De velden zijn eindeloos en worden door reusachtige bevloeiingsinstallaties nat gehouden. Op het pad zijn ineens massa’s Coloradokevers te zien. Gele kevers met zwarte streepjes op de rug. Even later ligt aan de linkerzijde een verdroogd bouwland met aardappels. Dat moet de oogst toch geen goed doen.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Colorado_potato_beetle.jpg


Het loof moet wel volledig weggevreten zijn. De boer op zijn tractor is onbekommerd bezig op een veld ernaast, misschien is het seizoen voorbij?


SDC12560
In de verte San Vincente del Palacio


De roodwitte watertoren van San Vincente de Palacio is al kilometers ver te zien. Om goed 12:00 uur wordt het dorpje binnengelopen na 20 km. Niet slecht maar de hoogste tijd voor koffie. De Bar is opgeheven. Gelukkig zit een paar honderd meter rechts bij de snelweg een wegrestaurant. Altijd goed voor een snelle hap en even bijkomen. De voet is gevoelig maar houdt het buiten verwachting redelijk uit.
De weg loopt een lang gedeelte saai langs de snelweg A-6 vanaf de Río Zapadiel.


SDC12561
Río Zapadiel langs de A-6


Hierna volgt een werkelijk eindeloos gedeelte parallel aan de snelweg. Wegkijken de velden in is het beste wat je kunt doen.


SDC12562
Eindeloos


SDC12563
Een uur later


Dit gedeelte kost zeker 2,5 uur waarbij niets te zien is. Aan de linkerzijde moeten nog meertjes liggen die onzichtbaar zijn. De sandalen houden zich redelijk. Het enige nadeel is dat regelmatig steentjes verwijderd moeten worden en door de dunne zool de stenen op de weg goed voelbaar zijn. De hitte is bijna niet te harden, maar Santiago zorgt goed voor zijn Pelgrims! Aan het eind van de route stopt een tegemoet komende auto met een jonge knaap die een ijskoud blikje bier overhandigt! Hij was een half uur eerder al langsgekomen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!


SDC12564
Ermita  de San Roque uit de 15eeeuw


Na onder viaducten doorgelopen te zijn ligt eindelijk Medina voor ons. De Ermita de San Roque wordt gepasseerd met gelijknamig Hotel ervoor. Het is een behoorlijke stad met 21.000 inwoners. Langs een verzorgd parkje wordt naar het centrum gelopen. Er achter ligt op een aangelegde heuvel het beroemde Castillo de la Mota.


SDC12565
Castillo la Mota


Dit kasteel heeft in de Spaanse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld bij onderlinge twisten en is door Los Reyes Católicos in 1476 uitgebouwd tot een bijna onneembare vestiging vooral door de aanpassingen om geschut te weerstaan. Later werd het een opbergplaats voor hooggeboren staatsgevangenen, waarvan Cecare Borgia, het onwettige kind van de meest verderfelijke Paus aller tijden, Paus Alexander VI, een mooi voorbeeld is (Hij zou omkomen bij het zoveelste beleg van Viana op de CF en ligt daar in de kerk).
De Policía Local is niet aanwezig op zaterdagmiddag om 16:30 uur zodat doorgelopen wordt naar de Plaza Mayor in het centrum.


SDC12566
Plaza Mayor


Bij het Oficina de Turismo wordt doorverwezen naar het Convento San Juan de la Cruz van de Padres Carmelitas die een eindje verderop ligt. Alles gesloten, dus maar aanbellen. Wat er ook geprobeerd wordt niets beweegt. Twee Portugese fietsers arriveren. Die besluiten eerst maar ergens te gaan zitten. Hetzelfde doe ik ook verderop bij een Bar.


SDC12567
Convento San Juan de la Cruz


Na een tijdje nog maar eens proberen; niets helpt. De Politie bellen werkt ook niet omdat ze zeggen dat maar aangebeld moet worden! Als laatste redmiddel het Oficina de Turismo gebeld, waar zowaar het telefoonnummer van de Prior verkregen wordt. Hij neemt op en zegt toe iemand te sturen. De broeder komt even later en zegt niets gehoord te hebben. De Portugezen zijn ook teruggekomen, waarna via de zijdeur de Refugio ingestapt wordt (Van het echte klooster word je ver gehouden).
Een keurig kamertje met bed en gezamenlijke douche staat ter beschikking, werkelijk prima zodat de voet goed geweekt kan worden. Duidelijk is wel dat als geen Spaans wordt gesproken dit soort zaken bijna niet te regelen is!
Op het Plaza Mayor speelt de zaterdagavondpromenade. Het weer is behoorlijk afgekoeld zodat op de drukke terrassen heerlijk gezeten kan worden. Medina del Campo was altijd al een belangrijke stad met veel beurzen. “Medina” is de Moorse benaming voor stad.


File:. Escudo de Medina del Campo (Valladolid) svg
Medina del Campo


Deze vooraanstaande plaats hebben ze vooral te danken aan het Koninklijk paleis van Isabel, die voordat ze trouwde er woonde nadat ze Medina met Castilla La Mota als persoonlijk bezit gekregen had. Het heeft ook privileges opgeleverd zoals het recht op houden van Ferias (tentoonstellingen). Het Paleis heet nu “Palacio Real Testamentario” omdat ze hier gestorven is na haar laatste wil opgesteld te hebben.


SDC12569
Palacio Real Testamentario van Isabel I


☼  Isabel I,La Católica, 1451 – 1504
Bekend na het huwelijk met Ferdinand II van Aragón, als Los Reyes Católicos die verenigd Spanje gevormd hebben. Koningin van 1451 – 1504


http://campusvirtual.unex.es/cala/epistemowikia/images/thumb/b/b3/Isabel_la_Cat%C3%B3lica.jpg/200px-Isabel_la_Cat%C3%B3lica.jpg
Isabel I


Na haar sporen zo vaak op de route te zijn tegengekomen (Toledo, Maqueda, Toros de Guisando, Cebreros, Ávila en Arévalo) is het tijd haar levensloop nader te bekijken.
Ze werd geboren in 1451 in de buurt van Ávila (Madrigal de las Torres), als dochter van Juan II van Castilië en Isabel van Portugal. Haar rechten op de troon worden betwist maar bevestigd in het Pact van de Toros de Guisando. In 1469 vindt het gearrangeerde huwelijk plaats met Ferdinand II van Aragón op een valse Pauselijke Bul, omdat ze neef en nicht waren. Als de Koning sterft in 1474 wordt Isabel uitgeroepen tot Koningin van Castilië, Ferdinand tot Koning zonder zeggingschap. Hierdoor ontstaat een burgeroorlog van 1475 – 1479 met Portugal en Frankrijk als deelnemers. De slag bij Toro tegen Portugal wordt gewonnen terwijl de Fransen niet door het Baskenland komen.


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0nnE6mnMuvfWgfpiguBMKfxhZUnij_py4Y8oJEAL7Gt0iPaLV
Ferdinand II


In 1479 overlijdt Koning Juan II van Aragón en Ferdinand II wordt tot Koning uitgeroepen. Door de dynastieke vereniging van de Koningen (Castilië en Aragón) ontstaat het huidige Spanje. Catalonië, delen van Italië zoals Napels, Sicilië en Sardinië worden toegevoegd. Verder delen van de Maghreb en Amerika. In 1512 wordt het laatste andere Spaanse Koninkrijk Navarra toegevoegd.


http://4.bp.blogspot.com/_28Al7juWm-M/TOTmo-gl0eI/AAAAAAAAAAc/VpxHt7sByTY/s1600/reyes+cat%25C3%25B3licos.jpg
De staat wordt ingrijpend hervormd en uitgebouwd:

Alles is gericht op het isoleren van aartsvijand Frankrijk. Huwelijken worden gearrangeerd met Portugal, hetgeen mislukt doordat haar 2 oudste kinderen voor die tijd overlijden. Isabel heeft 5 kinderen waarna Johanna (La Loca, de waanzinnige) haar opvolgt. Zij is getrouwd met (de Habsburger) Philips de Schone en de moeder van Karel V, waarvoor Opa Ferdinand Regent is in Castilië.
Isabel sterft in Medina del Campo in 1504 aan Kanker. Ze is bijgezet in de Catedral van Granada, waar in 1518 Ferdinand aan toegevoegd wordt.
Ze laten een wereldmacht na!


Bestand: Wapen van koningen Católicos.svg

Verenigd wapen Castilië en Aragón van Los Reyes Católicos


Naast het Ayuntamiento ligt het middeleeuwse Colegiata de San Antolin aan het Plaza Mayor dat echt de kern van de stad is.


SDC12568
Colegiata de San Antolin


Middenop staat natuurlijk een standbeeld van Isabel I die 500 jaar geleden zo haar stempel gedrukt heeft.


SDC12571
Standbeeld Isabel I


Op een terras wordt genoten van bruiloftgedoe op zijn Spaans met prachtig kleurrijk geklede Señoras. Als het tijd van eten is komen de beide Portugese fietsers eraan, waarna we samen binnen in de Comodor gaan zitten. Het maal is niet geweldig, maar het gezamenlijk met andere pelgrims eten en de honderden verhalen des te leuker.


SDC12570
Massa’s terrasjes


Samen lopen we terug naar de Refugio waar we een aparte sleutel hebben voor de zijdeur. Er is nog een groep mensen komen slapen die niets met pelgrimeren te maken hebben. Tevreden wordt het bed opgezocht. De voet heeft het eigenlijk boven verwachting goed uitgehouden, zodat na 729,3 km de lakens prettig aanvoelen!

tab