18 Augustus, Algemesí - Xátiva 30 km

Goed geslapen vannacht. Een nieuwe dag met nieuw geluk. Vanmorgen is het eerst wat somber weer wat niet lang zal duren.

SDC12090
Sint Jacob op de Basilica Menor de Sant Jaume


Dwars door het stadje worden de sinaasappelvelden weer opgezocht. Van koffie komt niets omdat nog geen café open op de route te vinden is.


http://www.mundicamino.com/trazado/etapa02levante.jpg


http://www.mundicamino.com/perfil/clperfil02.gif

 

SDC12091
Sinaasappelvelden alom


De bomen zitten behoorlijk vol vruchten maar alles nog groen. Bovendien wordt gewaarschuwd niet te plukken omdat ze bespoten zijn met insecticiden. Hoe dit te rijmen is met de latere pluk moeten ze mij nog eens uitleggen.


SDC12092
Vol vruchten


De bomen staan in de dorre rode droge klei maar worden allemaal bevloeid. Vaak loopt bij elke boom een rubber sproeislangetje. Ze moeten er wel wat voor doen. Oorspronkelijk zijn ze door de Moren hier gepland, hoewel ze uit China stammen en al duizenden jaren geteeld worden.


SDC12093
Vía Augusta naar Alzira


Alzira is gauw bereikt met een aanloop door een industriegebied en over een brug de stad in. Stukken stadsmuur uit de 9e eeuw worden gepasseerd.


SDC12094
Moorse stadsmuren uit de 9e eeuw


Het is met 45.000 inwoners een grotere stad met een aardige kern, waar meteen maar koffie moet worden gedronken.


Bestand: Bandera de Alcira.png
Alzira is 500 jaar Moors geweest


Vanaf het terrasje van een Pastelería is er mooi zicht op de straatjes en het tegenoverliggende gemeentehuis. Het is feest van San Roc en dat willen ze weten ook. Met schetterende trompetten en knallend vuurwerk wordt door de straten getrokken.


SDC12095
Feest van San Roc


Het beeld van San Roc wordt nogal eens verwisseld met Santiago omdat hij ook schelpen draagt (Maar ook een hondje met brood aan zijn voeten en toont meestal een open knie met wond). Hij wordt vooral vereerd als pestbestrijder, komt uit Montpellier in het begin van de 14e eeuw. De koffie met Boccadillo (broodje) is lekker bovendien is de temperatuur ’s ochtends nog beneden de 30° C dus goed uit te houden. Na de stad volgen weer plantages nu ook met granaatappels.


SDC12097
Granaatappel met bloemen en vruchten


Carcaixent ligt 4 km verder met een behoorlijk centrum maar wordt doorgestoken. De oude kerk is opvallend door de in deze streek zo veelvuldig voorkomende, met kleurrijke pannen bedekte, koepeltjes op de torentjes. Zou dit nog terug gaan op de Moorse wortels?


SDC12098
Iglesia Asuncion in Carcaixent


Het dorpje Cogullada is maar een paar kilometer verder met een uitnodigende bar en terras vol dorpelingen die geïnteresseerd vragen of de reis naar Santiago gaat.
De dorpen volgen elkaar snel op. Voor Pobla Larga wordt een uitbreiding van het industrieterrein doorgestoken.


SDC12099
Echte benenbrekers!


Onvoorstelbaar zijn de open putten zonder deksel in het trottoir. Met het donker zeker goed voor gebroken benen! De claimcultuur zoals bij ons is hier nog niet doorgedrongen.
In het centrum wordt maar eens goed gegeten in een restaurantje met een Menú del Día. Opvallend is dat mijn vingers steeds verkrampen bij het eten. Nog steeds een gevolg van het te diep gaan gisteren en een waarschuwing voor vandaag. Toch zijn we pas op het halve dagtraject zodat vlug verder wordt gegaan.
Op de weg naar Manuel verandert het landschap. Nog wel de plantages maar ook meer klimmen en bergen in de verte.


SDC12100
Voor Manuel door de plantages


De spoorbaan in Manuel wordt overgestoken. Het baanvak ligt er nog maar de rails zijn verdwenen. Toch lijkt het, met het station in de verte en alle waarschuwingsborden, of er zo een trein kan komen. Het maakt een trieste en wat onwezenlijke indruk.


SDC12101
De bergen komen dichterbij


De omgeving verandert. Eerst nog plantages, dan wordt een gedeelte langs de oevers van de Río Albaida gevolgd.


SDC12102
Langs de Río Albaida


Dit is een mooi gedeelte van de route met welkome wilde natuur na al de plantages. Over leempaden gaat het verder door de rietbossen.


SDC12103
Rietbossen


Dit duurt maar een paar kilometer waarna toch weer een asfaltpaadje gevolgd wordt. In de verte is een berg te zien waar omheen gelopen moet worden. Bovendien klimt het ook al aardig terwijl de temperatuur en vermoeidheid zich laten gelden. Het is inmiddels ver in de namiddag.


SDC12104
El Puig


Het laatste stuk naar Xátiva zijn kaarsrechte stukken over heet asfalt zodat het al tegen 18:00 uur loopt als na het industriegebied de rand van het stadje wordt bereikt. In het barretje bij het tankstation kan een welverdiend pilsje naar binnen gegooid worden.
Het plaatsje staat compleet op zijn kop omdat het kermis is. De doorgaande straten staan vol met draaimolens, kramen en andere attracties bezocht door vrolijke mensen.


SDC12105
Kermis in Xátiva


De lange straten door wordt de Albuerge Turistico “El Palau” gezocht. Dat betekent steil omhoog langs de Basilica O Seu naar “Het Paleis”.


SDC12108
Basilica O Seu


De beelden van 2 pausen die hier vandaan komen staan voor de Basilica; Callixtus III en Alexander VI.


☼   Paus Alexander VI

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Pope_Alexander_Vi.jpg/220px-Pope_Alexander_Vi.jpg
Alexander VI


De laatste was een Borgia en een neef van Callixtus III, die hem op hoge kerkposities hielp. Waarschijnlijk is hij één van de meest perfide en verderfelijke Pausen geweest. Hij had meer dan 7 kinderen en staat voor het corrupte verval van de normen in de kerk in begin 1500, daardoor mede de oorzaak van de latere reformatie. Gewoontezaken tijdens zijn Pontificaat waren Nepotisme (familie op hoge posten) en Simonie (lucratief verkopen van kerkelijke ambten en aflaten). Hij verdeelde de net ontdekte nieuwe wereld tussen Spanje en Portugal. Keurde daarbij en passant slavernij goed. Een specialiteit van de familie was de gifbeker met Cantarella (een arseen variatie). Uiteindelijk kwam hijzelf aan het einde door vergiftiging in 1503. Of je op een dergelijke oorspronkelijke inwoner nu zo trots op moet zijn?


Bestand: Bandera de Xàtiva roja.svg
Vlag met wapen Xátiva


De herberg is gesloten, waarbij verwezen wordt naar een tel. nummer en zowaar komt de Hospitalera na 10 minuten aanrijden. Het is een luxe herberg waar een kamer (35 Euro) gehuurd kan worden, maar na aandringen ook een stapelbed genomen kan worden voor 18 Euro. De ruimte heeft een Airco, wat gezien de verstikkende hitte wel lekker is. Minstens op 26° C zetten anders is het verschil te groot. Natuurlijk ben ik de enige zoals het de komende tijd steeds zal zijn. Het historische gebouw heeft mooi sanitair en patio’s. Het stamt uit de 13e eeuw en was eens een Paleis van Borjas ( Italiaans: Borgias).


SDC12106
Toren vanaf het Palau


Vers gedoucht voelt al heel anders, hoewel ook vandaag de tocht zwaar viel. Na een klein tukje de stad maar eens bekijken.


SDC12109
Hospital Real


Tegenover de Basilica (sommigen zeggen Kathedraal) ligt het oude pelgrimshospitaal uit de 15e eeuw. Naar beneden val je zo weer in de het gewoel van de kermis.
Op een terrasje is dit goed uit te houden. Al na 21:00 uur wordt het donker zodat na 22:00 uur naar boven gelopen wordt. De Basilica is mooi verlicht.


SDC12112
Verlichte Basilica


De temperatuur op de kamer is door de Airco perfect om te slapen na 66 km.


tab