15 April, Châlons-en-Champagne – Troyes 102 km

Het ontbijt kost normaal gesproken 7 Euro extra, maar als pelgrim is wel te onderhandelen, zodat het hier inclusief gegeven wordt. In Frankrijk is dit een summier ontbijtje; Koffie, broodje of croissantje en wat jam. Misschien nog wat jus d’orange en dan is het wel over. Een yoghurtje betekent al luxe. Maar wat een mazzelaar; het weer is prachtig.

http://www.groteroutepaden.be/grlf/v1.nsf/D3E0D79E6E8714AEC12571E7004E68DE/$file/562-8051m.jpg

Châlons-en-Champagne – Troyes 102 km, dagtraject 6

.

Doorkijkje in Châlons

 

.

Gotische Kathedraal St. Etienne 13e eeuw

Toch zijn de overschoentjes nog wel even nodig. De stad uit gaat langs de Gotische Kathedraal van St. Etienne uit de 13e eeuw. Mooie kerken genoeg deze route. 

.

De Marne

Al gauw wordt de rivier de Marne overgestoken richting het zacht glooiende akkerland van de Champagne met zijn eindeloze vergezichten. De einder wordt steeds onderbroken door graansilo’s. Soms wordt langs het dalletje van een stroompje gefietst omzoomt door boompjes en struiken, zodat het niet verveelt.

.

.

De eindeloze akkers van de Champagne

Door het nog vroege voorjaar is op de akkers bijna niet te zien wat ingezaaid is. Hoewel koolzaad, peulvruchten en tarwe wel te herkennen zijn. Soms wat aardappelen. Ook liggen nog velden braak klaar om bebouwd te worden. Het platteland is behoorlijk ontvolkt. Hou rekening met bijna verlaten dorpen, waar niets te krijgen is. Zorg daarom voor voldoende drinken en wat noodvoorraadjes.

4

Châlons - Troyes

Langs het mooie stroompje van de Soude is nog een oude wachttoren te zien uit vroege tijden.

.

Oude wachttoren

In Soude bij het oversteken van de snelweg is een chauffeurscafé te ontdekken, die op onregelmatige tijden open is. De café au lait is perfect en het blijkt later een van de weinige gelegenheden te zijn. Lange kolonnes van legervoertuigen geven aan dat een kazerne in de buurt is, die in Mailly gepasserd wordt.

.

Toch verveelt het niet

 

.

Oude Pelgrimskerk in Lhuître uit de 12e eeuw

Hoewel iets bewolkt blijft het prachtig weer en kan zelfs in korte broek gefietst worden. Steeds gaat het langs rivierdalletjes, nu van de Lhuitrelle met mooie begroeiing en verlaten dorpjes. Voor te stellen is dat 100 jaar geleden deze dorpen vol mensen en levendig waren. Het platteland gaf veel werk, want alles moest met de hand gedaan worden. Paarden gemend maar ook beslagen. De werkzaamheden op het land en verwerken van oogsten. De gehele middenstand met zijn winkeltjes hieromheen. Dit alles is verdwenen en als je een toeter hoort van een bakkersauto moet je er bij zijn om een baguette (of stuk flan) te kopen.

.

Over de rivier de Aube

De oversteek van de Aube met zijn watermolens is een soort waterscheiding naar meer zuidelijker streken. Eindelijk is een stop mogelijk in Charmont-sous -Barbuise om een Croque Monsieur te eten en bij te komen. Het sociale leven in het dorpscafeetje is vermakelijk en de waard trekt zicht niets aan van het strenge rookverbod in Frankrijk, zoals hij plastisch vertelt. Nu op voor de laatste kilometers naar Troyes de oude hoofdstad van de Champagne.

Chrétien de Troyes

De naam Troyes is verbonden met Chrétien de Troyes, die hier geleefd heeft (1135-1183), de middeleeuwse schrijver van hoofse romans met de bekende verhalen van Lancelot, Percival, Camelot, Koning Arthur en de Graal. Hoewel in Engeland gesitueerd ligt hier de oorsprong.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/King_Arthur_and_the_Knights_of_the_Round_Table.jpg/220px-King_Arthur_and_the_Knights_of_the_Round_Table.jpg

De Ridders van de Ronde Tafel

Bovendien is de Orde van de Tempeliers in Troyes opgericht in 1128 (zie eerdere W.W), waarvan de restanten en historiën op de route naar Santiago zo aanwezig zijn.

.

Tempelierzegel

 

Voor Troyes fietst een groepje Fransen van alle leeftijden met me op. Ze oefenen voor de vakantie. In Creney voor Troyes moet een Chambre d’Hôte zijn en ze willen wijzen waar dit is. Inderdaad vinden we het huis, maar met alle rolluiken naar beneden. Later zou dit exemplarisch voor Frankrijk blijken. Dan maar verder naar het centrum van Troyes over de viaducten van snelwegen en de Seine.

.

De Seine is nog smal

Troyes blijkt een drukke stad vol leven. In het centrum zit een Syndicat d’Initiative, waar maar eens gevraagd wordt naar een goedkope overnachting. Dit blijkt nog een probleem omdat een Concours d’Échecs (schaaktournooi) in de stad is, waardoor de hotels vol zijn. De laatst beschikbare kamer is in Hotel Argence, waar de kamer € 61 blijkt te moeten kosten, met nog eens 7 voor het ontbijt (echt een echec!). Uiteindelijk maar genomen want de nachten zijn nog te koud voor buitenoplossingen. De conclusie is steeds meer dat Frankrijk voor een eenling wel erg duur is. Alles wordt op een tweepersoons kamer afgerekend. Wat nog wel eens werkt is het onderhandelen als Pelgrim, maar marginaal (hier dus niet).

.

 

.

De binnenstad van Troyes met mooi behouden vakbouw

De fiets moet buiten neergezet worden wat niet lekker is. Gelukkig zit er nog wel een poort voor. Bij het fietsslot zit een grote ketting die eigenlijk veel te zwaar is (zeker een kg), maar als verzekering wel rust geeft. Alles wat los zit wordt mee naar boven gesleept.

.

Wapen Troyes

Het is nog redelijk vroeg in het eind van de middag en het centrum met zijn vele zonnige terrasjes wordt opgezocht. Troyes is wel een mooie stad met een prachtige oude binnenstad vol vakbouw. Het eten is ook niet goedkoop maar met enige Franse dames is het genoeglijk praten over de eigenaardigheden hier.

.

 

.

Een leuke stad voor een lang weekend

Terug in het hotel stoot ik mijn hoofd aan de tv boven het bed. Hij werkt nog niet eens ook! Wat een veel te duur rothotel! Frankrijk blijkt steeds meer nare kantjes te hebben, zoals ik zal ervaren. Maar vandaag was een makkelijke dag, met 102 km en totaal 658 km op de teller.

tab