24 Mei, Poitiers - Tours 110 km

De lakens en kussensloop moeten ’s morgens in een wasmand gegooid worden. Het ontbijt is redelijk op zijn Frans met een baguette, yoghurtje en soepkommen met koffie. Wim is afkomstig van het Waddeneiland Föhr in Noord Duitsland. Hij is half Duits/Vlaams en spreekt zelfs Nederlands. Hij is komen fietsen van Gibraltar, wat na zijn pensionering het doel van hem was: Gibraltar – Föhr. We besluiten samen verder te fietsen naar Tours, waar de wegen zullen scheiden.

SDC11791

Door Poitiers

In Poitiers is een schat aan kerken en historische gebouwen te zien, belangrijke plaats zoals het al vanaf de oudheid is. De monniken van Cluny hadden hier een van de vele filialen langs de Pelgrimsroute.

☼  Orde van Cluny

Gelegen 90 km boven Lyon. In 909 werd het klooster gesticht, die alleen verantwoording aan de Paus zelf aflegde. Cluny was hierdoor praktisch autonoom, waardoor verregaande hervormingen tussen 900 en 1200 in Europa verspreid werden. De regels van Benedictus werden strak nageleefd; “Ora et Labora” (Bid en werk). De dodenherdenking werd gestimuleerd (Allerzielen).

http://kunstvakv4h4.files.wordpress.com/2010/03/dehio_212_cluny.jpg

Oorspronkelijke Romaanse kerk van Cluny

In een tijd van corruptie en Simonie (verkopen kerkelijke ambten) was Cluny richtingaangevend hoe het wel moest (Plaatselijke Bisschoppen hadden geen macht over hen). Door hun sterke Abten sloten vele kloosters zich aan tot een totaal van 1200. De Abt van Cluny was Overste over hen. In elk dochterklooster was een Prior het hoofd. Cluny stimuleerde de Bedevaarten naar Santiago de Compostela en stichtte overal Kloosters en Hospitaals in de Romaanse traditie langs de route. Ze steunden de Reconquista (herverovering) van Spanje, benoemden Bisschoppen in Santiago en zelfs Pausen kwamen uit hun kringen voort. De politieke invloed was groot.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Hugo-v-cluny_heinrich-iv_mathilde-v-tuszien_cod-vat-lat-4922_1115ad.jpg

Links Abt Hugo van Cluny

Na 1160 was het gedaan met hun grote macht, doordat de latere Abten verkeerde keuzes maakten en bovendien andere orden zoals de Cisterciënzers de machtspositie overnamen.

In 1790 werd de orde opgeheven en de kerk van Cluny bijna geheel vernietigd tijdens de Franse Revolutie, waarbij alle bezittingen genaast werden en de monniken verdreven of vermoord.

 Ons doel is Tours waar we liefst op tijd aankomen, zodat we van Poitiers verder weinig zien.

Scankaart Tours Pyreneeen

Poitiers - Tours 110 km, Dagtraject 42

De binnenweg loopt aan de rechterzijde van het riviertje de Clain. Wim gebruikt zijn GPS systeem dat gelijk op loopt met de route uit mijn fietsboek van Sweerman. Het weer is prachtig en de wind komt nu opeens van achteren! Al gauw zien we de futuristische skyline van Futuroscope.

SDC11792

Futuroscope

Het is een themapark geopend in 1987, waarbij multimedia, cinematografie en audio visuele technieken getoond worden. De gebouwen hebben opvallende geometrische, bijna onmogelijke vormen, waar de Fransen zo goed in zijn (Zie de vormgeving van hun auto’s).

Moussais-la-Bataille stelt niets voor maar is historisch interessant omdat hier de veldslag heeft plaatsgevonden tussen Karel Martel en de Sarracenen in 732. Vele borden wijzen op deze gebeurtenis.

☼   Slag bij Poitiers 732

Belangrijke veldslag tussen de legers van de Frankische Christenen en de Sarracenen in oktober 732, bij de oevers van de Clain, aan de oude Romeinse weg tussen Tours en Poitiers. Deze slag is bepalend geweest voor de overwinning van de Franken op de Sarracenen en het stoppen van de opmars van de Islam in West Europa. De aanvoerder was Karel Martel, die hofmeier was van de Merovingische koningen. Meerdere gewonnen slagen zouden vooraf gaan en volgen, zoals Toulouse 721 en Narbonne 737.

http://multimedia.fnac.com/multimedia/images_produits/ZoomPE/3/0/7/9782847342703.jpg

Abd-al-Rahman valt Frankrijk binnen als aanvoerder van Berber Moorse troepen met als doel rooftocht en plundering. Het doel was na eerst Bordeaux geplunderd te hebben, vooral het nationale heiligdom van Frankrijk; de rijke Abdij van St. Martinus in Tours.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/The_Saracen_Army_outside_Paris,_730-32_AD.png

Moorse leger

De Franken weerstonden de Muzelmannen bij Poitiers met een muur van speren, waarop de paarden vastliepen, overwonnen en doodden Abd Al-Rahman. De volgende morgen wilde Karel Martel weer aanvallen, maar de Sarracenen waren verdwenen. Hij achtervolgt ze tot het ultieme gevecht aan de Lot in 733 en vaagt de Sarracenen weg (Bij het stadje “Martel”, zie de heenreis!).

 Men denkt dat de uitvinding van de stijgbeugel de Christenruiters  erg bevoordeelde bij de onderlinge gevechten. Bovendien waren de harnassen superieur. De Berbers werden ook nog gehinderd door de meegetrokken families.

Deze overwinning markeert het einde van de Islamitische expansie naar West Europa. Karel Martel neemt Bordeaux, de Rhône vallei en de Provence in. Hij wil geen koning worden, maar is stamvader van de Karolingers, die de macht overnamen. Karel de Grote is zijn kleinzoon. Zij waren de redders van de  Westerse beschaving en verdedigers van het Christendom op de Islam. Zonder Karel Martel was West Europa een Mohammedaanse provincie geworden. Tot de 10e eeuw blijven de Moren invallen en strooptochten houden.

Karel Martel sterft in 741 is bijgezet in de Kathedraal St. Denis in Parijs.

http://static.blogstorage.hi-pi.com/photos/nicka50.musicblog.fr/images/gd/1278598278/La-bataille-de-Poitiers-732.jpg

Slag bij Poitiers

In Châtellerault is het tijd na een 30 km te stoppen en wordt op een breed plein een terras opgezocht. Lekker zitten in de zon op de rustige 2e Pinksterdag, waar de koffie bijna 4 euro kost. Wim die zelf een Restaurant op Föhr heeft gehad, ontlokt dit het nodige commentaar op de onwaarschijnlijke prijzen hier.

SDC11793

Plein in Châtellerault

Langs het dal van de Vienne gaat het door een afwisselend landschap naar het noorden.

Scan hoogte Tours Poitier

Poitiers – Tours (van rechts naar links)

Het tempo ligt behoorlijk hoog en zo nu en dan moet ik Wim manen wat rustiger aan te doen, gezien de vele kg die ik meer meesleep. De berg op gaat hij sowieso sneller, maar je eigen tempo aanhouden is natuurlijk wezenlijk om heel aan te komen. Natuurlijk wordt wel op tijd gestopt voor een drankje onder deze warme omstandigheden.

SDC11794

Reuzenbeeld op kerk

 

SDC11795

De Vienne bij Nouâtre

Na Dange-St. Romain wordt de provincie grens overgestoken en gaan we de Poitou uit om in de Touraine te komen. Het land van de Langue d’Oc gaat weer over in de Langue D’oil (zie heenreis). Hoewel de Saintonge altijd meer op het Noorden gericht geweest is. De mooie oude Romaanse kerken met hun tongewelven, ronde venstertjes en aanbouwtjes gaan over in hoge vaak nogal pompeuze kerken in de Gotische stijl, met puntvensters,die van latere datum zijn.

Inmiddels is het al twee uur zodat nodig wat gegeten moet worden. In Veigné lijkt een Restaurantje in een middeleeuws straatje wel wat. Er kan alleen een uitgebreid Menu worden gegeten tegen te hoge prijs, dus verder maar weer. Aan de andere kant van de rivier de Indre ligt een druk Paviljoen met volop etende mensen onder de parasols, zodat we maar aanschuiven.

SDC11796

Samen bijkomen

De kaart heeft ook wat simpele keuzes die tussen de middag goed uitkomen, iets met pasta. In Frankrijk is het altijd de vraag of dit lukt, wat een wonder dat de door hen zo gehate Mac Donalds het hier goed doen!

Tours komt steeds dichterbij wat te merken is aan de vele snelwegen die gepasseerd worden en de dichter wordende bebouwing. Als de rivier de Cher wordt overgestoken komt de binnenstad in zicht. Al gauw zijn we bij de Loire met zijn vele bruggen. De Auberge de Jeunesse moet in een zijstraat zitten, die Wim met zijn GPS gemakkelijk vindt. Het is alleen pas net na drieën en gaat niet eerder open dan 16:00 uur. We zoeken de binnenstad op en laten ons imponeren door de Kathedraal St. Gatien.

SDC11798

Cathédrale St. GatienTours

Dit was de eerste bisschop van Tours en werd opgevolgd door St. Martin (St. Maarten) in 371, die zo bekend is omdat hij zijn mantel halveerde en aan een zieke arme in Amiens gaf (Als Romeins soldaat was de helft van de mantel van Rome). De arme man stond symbool voor Christus, waardoor deze legende in de Middeleeuwen populair was. Zijn graf ligt in de Basiliek, waarbij maar weinig van de beenderen is overgebleven door de voordelige handel in relikwieën. Ook de Dom van Utrecht heeft deze! Het Latijnse woord voor mantel is Cappa, waar het woord kapel van afgeleid is.

http://images.imagestate.com/Watermark/1156748.jpg

De voorgevel van de Kathedraal is indrukwekkend door zijn weelderige Gotische (Gotiek = Barbaars!) bouwstijl, heel anders dan de Romaanse kerken tot nu toe. De ornamenten krullen, vlammen en klimmen omhoog in fijn gebeeldhouwd steen, tot in de langgerekte torens 87 m hoog, waarbij geen stukje vergeten is. De hang naar verticale lijnen is duidelijk. Misschien zelfs wat overdadig en doet je een vergelijking maken met de Romaanse bouw die veel ingetogener is. Deze Gotische bouwstijl is ontwikkeld vanaf de 13e eeuw.

Nog indrukwekkender zijn de hoogte van de ruimten in het schip; 29 m, die door de lichtere bouwmethode bereikt kon worden. De zijwaartse krachten werden via steunberen en luchtbogen afgevoerd.

SDC11801

Ongelofelijke hoogte

Het is alsof vanaf nu de verschillende Gotische kerken met elkaar wedijveren wie de hoogste gewelven heeft.

We gaan door de oude straatjes terug richting Auberge de Jeunesse en zoeken een terrasje uit voor een prima Pression (tapbiertje).

SDC11799

Oude gedeelte Tours

Na vieren gaan we naar de Auberge, die op een gunstige plek tegen de oude binnenstad aanzit. Zonder problemen worden we ingeschreven en krijgen een gezamenlijke kamer, waar niemand bijkomt. Het is zo vroeg in het seizoen nog lekker rustig hoewel ze een grote capaciteit hebben en professioneel gedreven. Toch blijven de kosten ver onder de 20 Euro met ontbijt. Naderhand wordt Tours nogmaals verkend waarvoor de Jeugdherberg een perfect uitvalsbasis is.

SDC11800

Pleintje Tours

Tours is de startplaats van de Via Turensis naar Santiago en één van de 4 wegen die in Frankrijk starten. Voor de West Nederlanders en Engelsen is dit een belangrijkste startplaats aangelopen vanuit het Noorden.

Mapa Caminos Santiago

Oost Nederland en Duitsland lopen aan naar Vézelay. Zwitserland en Oostenrijk naar le Puy en Italië naar Arles, om uiteindelijk bij Puente de la Reina samen te komen op de Camino Francès naar Santiago.

SDC11802

Lange rechte straatjes

De oude straatjes ademen toch nog een middeleeuwse sfeer, vol met vakbouw huisjes en gebeeldhouwde geveltjes. Ooit is Tours nog een tijdje de hoofdstad van Frankrijk geweest!

Bestand:Blason tours 37.svg

Tours

Het is op deze 2e Pinksterdag behoorlijk druk zodat de terrassen flink vol met jongelui zitten. Wim wil morgen afbuigen om via Orleans naar Duitsland te fietsen, terwijl ik via Chartres om Parijs wil, zodat onze wegen scheiden. We slenteren nog langs de Loire waar drommen mensen op het terras zitten om van deze overheerlijke en warme zondagavond genieten. Voor het eerst heb ik ’s avonds mijn “nette” korte broek aan.

SDC11804

Loire brug

Naderhand zitten we op het pleintje dicht bij de jeugdherberg waar nog goed gegeten kan worden ook. In een open eettentje met Indiërs werken ze zich werkelijk uit de naad om het de mensen naar de zin te maken. En het belangrijkste; het exotische eten smaakt nog prima ook! De Fransen zouden van deze werklust en aanpak nog een hoop kunnen leren! Waar halen ze de ongelofelijke arrogantie vandaan om de wereld te willen voorschrijven wat lekker is (Paul Bocuse met achterhaalde producten als Paté de Foie gras!)? Compleet niet meer van deze tijd, wat een wonder dat ze links en rechts ingehaald worden!

Op het pleintje blijf ik nog een tijdje hangen om van de levendige drukte op deze mooie avond te genieten. Hierna zal nog plattelandse rust en natuur genoeg komen. De frisse lakens vallen op me na 110 km vandaag, behoorlijk snel, maar met de wind achter afgelegd. De teller staat totaal op 4205 km!

http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif                                                                              http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif   

Deel 5, traject 3 a zit er alweer op, zodat morgen met goede moed begonnen wordt met het laatste traject; Deel 6 “Tours - Silvolde”. Roncesvalles – Tours waren 707 km heerlijk fietsen onder voorjaarsomstandigheden met veel zon. Nu nog het laatste deeltraject want het thuisfront roept!

 

SDC11797

 http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif                                                                            http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif

Einde deel 5

Traject 3-a

tab