27 Mei, Méru – Berlancourt 127 km

Hoewel het ’s nachts erg rustig is heb ik geen moment de neiging ook maar even langer te blijven dan nodig is. Met het licht worden de spullen gepakt, fiets naar buiten en wegwezen, brr! In het eerstvolgende dorp is een fatsoenlijk Café open waar koffie besteld wordt. Een eindje verder zit een Boulanger voor het verse broodje met kaas, zodat het ontbijt in ieder geval geregeld is.

Scan dagtr

Méru – Berlancourt 127 km, Dagtraject 45

Het blijft voorlopig behoorlijk bergachtig zodat nog even aangezet moet worden. De omgeving is nog steeds landelijk mooi groen, waarbij niet te merken is dat Parijs dicht in de buurt is.

SDC11841

Tikje mistig

Er komt een Nederlands echtpaar tegemoet die waarschuwt voor de hellingen die nog gaan komen. Dat kan eigenlijk niet veel meer zijn gezien de hoogtes die achter mij liggen.

Scan Chartres - Compiegne

Méru – Compiègne (Net na Hénonville) (lezen van rechts naar links)

Om Clermont is het geweldig zoeken naar de juiste weg tot Breuil-le-Vert en Breuil-le-Sec (de groene en de droge) gevonden wordt met meteen een beetje verdekt opgestelde Café. Maar goed ook want de volgende 35 km blijkt niets meer te vinden te zijn. Het Café is druk met gokkende Fransen, waar in de achtertuin lekker gezeten kan worden.

In de volgende dorpjes is het tegengesteld goed zoeken en de enige die rijden zijn Nederlandse fietsers die wat talrijker worden. Gelukkig kan ik ze wijzen op het Café verderop.

SDC11842

Vlasveldje?

De laatste bossen worden doorgestoken en een mooi blauw bloeiend veldje ligt er net voor, waarschijnlijk vlas. De drukke N31 wordt overgestoken bij Catenoy waarna de D161 gevolgd wordt. Nu komen we in de eindeloos licht golvende kale vlakte van Noord Frankrijk. Het areaal bestaat uit velden ingezaaid met landbouwproducten en dat op grote schaal.

SDC11843

Eindeloze landbouwarealen

Bomen staan alleen in de spaarzame dorpjes die als oases in de golvende groene zeeën liggen. Toch kom je ook hier in de bermen speciale bloemen tegen.

SDC11844

Kuifhyacint

De kuifhyacint die in de zuidelijke gebieden veel voorkwam was hier voor het laatst te zien. Het is een bolgewasje uit de aspergefamilie en alweer; een Afrodisiacum!

Intussen zitten we allang in de regio Picardië. Het gedeelte van Noord Frankrijk waar in de oorlog veel gebeurd is. Eén van de dorpjes is Épineuse, uitgestorven met een mooi pleintje.

SDC11845

Épineuse

De lange eindeloze golvingen die ononderbroken tot de horizon doorlopen nopen tot het zetten van de blik op oneindig. Vooral ook al met het sombere weer vandaag. Geweldige velden met landbouwgewassen zijn hier ingezaaid. Dan zijn het niet een paar hectaren, maar meteen 10 of 15 en misschien nog wel meer.

SDC11846

Eindeloze velden met erwten

Hele velden met erwten moeten wel zorgen voor een onafzienbare hoeveelheid gevulde glazen potten. Alles mechanisch geoogst en verwerkt. Wat een wonder dat de veel kleinschaliger Nederlandse conservenindustrie tegen dit geweld (Bonduelle) niet op kon en grotendeels het loodje legde.

Als onder de autosnelweg N1 van Parijs naar Nederland wordt doorgestoken is dit wel speciaal. Hoe vaak zijn we hier al langs gereden, terwijl dan verwonderd over deze kale velden werd gekeken, zo snel mogelijk op weg naar mooiere en zonniger streken.

Eindelijk is in Remy een geopende Boulanger waar met een lekker broodje even op de stoep gezeten kan worden. Na een 30 km eindeloosheid is dit ook wel nodig. De laatste kilometers naar Compiègne gaan vlot met zicht op het silhouet van de stad. De rivier de Oise wordt overgestoken direct het drukke centrum in.

SDC11847

Compiègne

Hier wordt een welverdiend restaurant opgezocht om uit te blazen van de tocht over de eindeloze vlakten.

Bestand:Blason ville fr Compiègne (Oise).svg

Compiègne

  Compiègne

Is een belangrijke stad in Frankrijk. De Merovingische (tussen 5e en 8e eeuw) en Capelingische koningen hadden hier hun kasteel en jachtterreinen. Het Capelingische hof heerste van 980 tot 1848 over Frankrijk (met onderbreking Revolutie) en was de grootste leverancier van koningen door geheel Europa.

Bestand: King Hugh Capet.jpg

Hogo Capet Stamvader

Lodewijk XIV en zijn nazaten hielden in deze traditie hier hun feesten. Ook Napoleon hield er hof en legde zelfs een speciaal prieel aan voor Marie Louise. Het is met de Église St. Jacques van oudsher een halteplaats aan de pelgrimsroute naar Santiago.

Belangrijk is dat Jeanne d’Arc hier in 1430 gevangen genomen is door de Bourgondiërs en verkocht aan de Engelsen, waarna de brandstapel wachtte!

http://sync.nl/wp-content/postpics/f_472.jpg

Jeanne d’Arc

In de moderne geschiedenis is natuurlijk de oneervolle wapenstilstand van 11 november 1918 in een spoorwegwagon opvallend. Dit was mede de directe aanleiding voor de revanche van de Duitsers, wat op 22 juni 1940 in dezelfde wagon plaatsvond bij de tekening van de capitulatie van Frankrijk. De wagon werd direct hierna door de Duitsers naar Berlijn versleept en vernietigd.

http://www.retro-photo.fr/includes/recadre_image_hauteur.php?dossier=cheminsdefer&fichier_nom=ACF6D.jpg&hauteur_max=380

En natuurlijk is Compiègne bekend als startplaats van de postduiven. Wie (ouderen) kent niet de radioberichten van vroeger dat de duiven gelost waren!

Op het terras word ik bezocht door de stadsfotograaf die, als hij hoort van de tocht naar Santiago en terug, een foto wil nemen, waaraan ik met rode zakdoek op het hoofd voldoe.

Het mooie stadhuis uit 1502 met de eerste duidelijke Vlaamse invloeden heb ik helaas gemist want er moet verder gegaan worden.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcShylEiR7gsJtYlPOW3ocBLIEZ6GtWsNRmzfMSl0NzBoZA-laigKw&t=1

Raadhuis

Langs de Oise gaat het nu de stad uit naar het Noorden door een compleet veranderd landschap met veel bossen.

SDC11848

Langs de Oise

Het dal van de Oise wordt steeds verder gevolgd wat vriendelijk en zacht glooiend is. Het gevoel van Noord Frankrijk dat thuis dichtbij is en met een paar dagen te halen zou toch wat tegenvallen! De 30 km naar Noyon worden zo behoorlijk vlot afgelegd, waar het doel is een overnachting te vinden.

Scan Compiegne - Tournai

Compiègne – Berlancourt (Van rechts naar Links)

SDC11849

Dal van de Oise

De steden in Noord Frankrijk blijken levendig en vol met historische gebouwen. Ook hier een prachtige Kathedraal en één van de eerste Gotische bouwwerken.

SDC11850

Noyon

Eerst maar eens naar het Syndicat d’Initiative in het mooie oude stadhuis.

SDC11851

Stadhuis Noyon

Daar kom ik niet veel verder mee, omdat blijkt dat geen Refugio of Auberge beschikbaar is. De Camping zit 5 km op de route terug zodat dit idee maar verworpen wordt.

Bestand:Blason ville fr Noyon (Oise).svg

Noyon

Dan maar een eettentje opgezocht, maar helaas zelfs geen crêpes te krijgen  buiten de normale tijd, alleen koffie.

Noyon is een gedenkwaardige stad. Het heette in het begin van de jaartelling Novio Magus (Nieuwe Markt) en als deze naam bekend voorkomt; inderdaad net als Nijmegen! Sterker nog de enige echte ligt hier! Er is een stevige polemiek gaande tussen historici uit de beide steden, waarbij alles duidt op Noyon. Karel de Grote is hier gezalfd en gekroond tot Koning der Franken in 768. Terwijl Hugo Capet er in 987 gekroond werd en daarmee de basis legde voor een lange dynastie.

Het is de geboortestad van Calvijn die hier in 1509 ter wereld kwam. Het geboortehuis is verwoest tijdens de 1e wereldoorlog en in oude stijl nagebouwd. Deze geloofshervormer gaf zijn ideeën verder vorm in Genève. Zijn kerkinrichting, liturgieën en het verbinden van Staat en Kerk sloegen in Nederland erg aan. Niet voor niets noemen ze Nederlanders calvinisten!

Bestand:Jean Calvin.png

Jean Calvin

Bij de plaatselijke Crédit Agricole wil ik een paar 200 Euro biljetten wisselen in kleinere coupures. Netjes in de rij staan tot je eindelijk aan de beurt bent en... ze doen het niet! In een bank waar toch de bron van het geld ligt weigeren ze zoiets simpels als deze service. Banken zijn net als verzekeringsmaatschappijen ongelofelijk arrogant en het woord service is volstrekt onbekend. La France est merde!, komt in mij op. Nu ja Noyon had al een slechte roep vanuit de middeleeuwen. Uiteindelijk hebben ze Jeanne d’Arc ook verkocht aan de Engelsen! Alternatief trek ik maar wat geld uit de muur.

  ☼   Jeanne d’Arc

De Maagd van Orléans, dé nationale heldin van Frankrijk en zelfs heilig verklaard. Ze is geboren in Domrémy in Lorraine in 1412. Tijdens de 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk werd met hulp van de Bourgondiërs het Noorden bezet. De Dauphin (troonopvolger) was te laf om strijd te leveren voor zijn troon.

Bestand: Traite de Troyes.svg

Situatie in 1430

Jeanne d’Arc beweerde stemmen te horen van de Heilige Catharina en Margaretha, bovendien van de Aartsengel Michael en God zelf, die haar aanspoorden om de Engelsen eruit te gooien.

De Dauphin aarzelde (was ze geen ketter?) stemde in, waarna ze als man verkleed in harnas met de Franse troepen Orléans ontzette en de Engelsen verjoeg. De Dauphin kreeg moed en wilde gekroond worden. Hiervoor was de Kathedraal van Reims nodig als Koningsstad, maar dan moest deze eerst worden veroverd op de Engelsen.

Bestand:Joan of Arc on horseback.png

Weer trok ze op aan het hoofd van een leger en verdrijft de bezetters, waarna de Dauphin tot Karel VII gekroond wordt. Die vond het nu wel best en steunde Jeanne onvoldoende.

Tijdens een aanval uit Compiègne naar het bezette Parijs werd Jeanne, gewond aan haar dij, gevangen genomen door de Bourgondiërs van Philips de Goede in 1430, die haar vanuit Noyon verkochten voor 10.000 pond aan de Engelsen. Deze wilde haar als heks en Ketter laten veroordelen door de Inquisitie, onder de Bisschop van Beauvais, met als doel het Koningschap van Karel VII te ontkrachten. Op 30 mei 1431 wordt ze 19 jaar oud op de oude markt in Rouen op de brandstapel gezet en terechtgesteld.

Karel VII die zijn koningschap aan haar te danken had deed niets om haar te redden! 

http://xenophongroup.com/montjoie/chas_vii.jpg

Karel VII

In 1456 werd de veroordeling wegens Ketterij nietig bevonden en vanaf 1920 is ze zelfs Heilig verklaard. Ze is het Nationale symbool, van Frankrijk en gebruikt in alle wereldoorlogen.

http://www.weetnet.nl/jeanne-d%27arc/jeanne-d%27arc4.jpg

 

Noyon maar gauw verlaten want ik heb er verder niets te zoeken. De route weer gevolgd tot in Berlancourt waar zowaar een open Café ontwaard wordt. Het slapen zal wel in het bos gebeuren dus moet dit een beetje voorbereid worden. De kastelein is wel aardig en raadt me aan een Hostal te zoeken, maar ik ben de ervaring van vannacht nog niet vergeten. Een wijntje voor ’s nachts kan beter verderop bij de supermarkt gekocht worden.

Er blijkt zelfs een Pizzaboer voor de deur te staan. Fransen hebben geen enkele variëteit in snacks zodat je alleen dood gegooid wordt met Pizza’s. Ten einde raad wordt er één verorberd op het marktpleintje, waarbij de nawerking niet helemaal gewenst was (hij was ook niet door en door gaar!). In de supermarkt een wijntje en wat andere zaken op de kop getikt en verderop een bos zien te vinden. Het bos is klein en krap aan een weide, maar het tentje staat in de luwte behoorlijk vlug.

SDC11852

Nieuwsgierig…

Eerst denk ik nog het tentje in de weide te zetten, totdat in de verte wat koeien ontwaard worden, die belangstellend kijken. Toch maar achter het hek blijven. Met de kortste keren staan ze bijna bovenop me.

SDC11853

…maar ongevaarlijk

Ze zijn ongevaarlijk, maar vooral de horens zijn voor koeien toch wel erg groot! Het weer blijft donker en droog, echt koud is het niet, zodat het met een glaasje wijn wel uit te houden is en in ieder geval heel wat anders dan een vieze herberg.

In de slaapzak wordt genoten van het fluitconcert van de vogels, door niemand gestoord. De stand was vandaag toch nog 127 km. Het totaal van 4619 klinkt toch wel indrukwekkend!

SDC11854

Voor het tentje

http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets151.gif

 

tab