8 Juni, Bessy-sur-Cure - Vézelay, 24 km

Van Bessy naar Arcy-sur-Cure is 3,3 km door mooie bossen langs de Cure. Het weer blijft onverminderd goed. Het voorjaar is wel de beste tijd om te trekken.


Bessy-sur-Cure – Vézelay 24 km


Langs de Cure naar Arcy


Buiten Arcy langs lange en hoge muren van het kasteel de la Cobarde.


De Cure


Langs hoge muren van het Château de la Cobarde


Het kasteel Chastenay ligt iets verder. Het is herbouwd in 1349 op de fundamenten van een eerder Tempeliershuis. De afstammelingen komen in een lijn van Gibaut Arcy, de oprichter in 1086. Het kasteel is gerestaureerd vanaf 1972 onder begeleiding door de Franse Monumentenzorg.


Château du Chastenay


Vanaf hier loopt de route omhoog en snijdt de uitbundige meanders van de Cure af. Achteraf was beter geweest beneden te lopen langs de uitgesleten spectaculaire rotswanden. De zee liep 40 miljoen jaar geleden van Parijs tot de Morvan, waarna de Cure Meanders en kloven uitsneed in de koraalrotsen. Talrijke grotten met vondsten wijzen op honderdduizenden jaren bewoning.



Bloedooievaarsbek of Geranium sanguineum

Vaste plant uit de ooievaarsbekfamilie Geraniaceae. Hoog 10 – 50 cm. Bloeit mei – augustus met helder purperrode bloemen van 2,3 – 3 cm. Vrucht lijkt op snavel ooievaar.

Zonnige warme plaatsen op kalkhoudende grond langs bosranden. In Nederland niet inheems.


De nu gevolgde route kijkt van bovenaf op het dal van de Cure en is het mooiste stuk van de route. Een nog niet eerder meegemaakt voorval; een ree springt weg de bossen in en maakt lang een onmiskenbaar blaffend geluid. Het waarschuwen van soortgenoten?


Wat een vergezichten!


Bij Saint-Moré naar beneden door het dorp langs de Cure en de uitgesleten rotsen.


Uitgesleten rotswanden


Aan het einde van de weg moet omhoog gegaan worden. Verwarrend aangegeven in het boek en slecht bepijld wordt een mooie bosweg ingestoken. Als na 3 km het pad zo ongeveer ophoudt, is wel duidelijk fout te zitten. Dan maar een stukje terug en linksaf zien weer goed te komen. Fout, lukt ook niet omdat er een kloof tussen zit. Weer terug naar het einde van het pad en proberen door het bouwland goed te komen.


Foute route Pad door gerstveld


In het gerstveld is een pad getrokken door een tractor. Dat maakt de route een stuk makkelijker. Met een zucht van verlichting wordt op de juiste route uitgekomen. Het dorp La Jarrie is gemist, wat niet uitmaakt.


Look-zonder-Look of Allaria petiolata

Tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie Brassicaceae. Kleine witte bloempjes met 4 kroonblaadjes. Bloeit april – juni. Hoogte 0,2 – 1 m. Vrucht is zaadje in vorm van hauwtje (lang zaadje). Na wrijven van het blad geurt het naar uien of knoflook, maar is botanisch verwant aan kool. Op vochtige voedselrijke plaatsen in de schaduw langs bospaden.

Algemeen voorkomend en nuttig kruid tegen astma en bronchitis. Kompressen helpen tegen zweren. Voor overlevers: plant is algemeen, herkenbaar en goed eetbaar. De zaadjes zijn te gebruiken om een soort wilde mosterd van te maken.


De zandpaden lopen door een afwisselend bos op en af tot bij een steile helling in de verte een bebouwde heuvel te zien is; Vézelay! Het zal nog enige uren nemen om er te komen!


Weer goed Vézelay!


Wat gehuchtjes zoals Vaudonjon en Asquins komen steeds dichterbij. De Butte van Vézelay komt steeds dichterbij en ziet er raakbaar uit.


Hameau Vaudonjon De Butte komt dichterbij


Het einde van de Via Campaniensis is nabij. Vanaf hier de Via Lemovicensis verder naar St.-Jean-Pied-de-Port. Bedacht is dat het makkelijker thuiskomen is vanaf Nevers, waar treinen rechtstreeks naar Parijs rijden. Hoewel geen routebeschrijving moet er wel wat te regelen zijn.


Asquins


Langs het kerkje wordt Asquins binnengelopen. Leuk plaatsje met een open Restaurantje. Mooie tijd voor een simpel menuutje en wat uitrusten. Het plaatsje is oud en heeft altijd onder de invloed van Vézelay gestaan. De kerk was gewijd aan St. Maarten maar in de 11e eeuw werd dit overgenomen door St. Jacques. In deze periode was Aymery Picaud kapelaan. Hij schreef het Liber Sancti Jacobi (Guide du Pèlerin) in 1140, waarvan deel V als Codex Calextinus bewaard wordt in Santiago (en enige tijd verdwenen was!). De nu nog bestaande 4 routes door Frankrijk worden beschreven en de weg door Spanje.

Codex Calextinus

(Lees meer onder Camino Francès, dag na Puente La Reina)


Het laatste stuk van twee km loopt omhoog naar de Butte de Vézelay met prachtig zicht erop door de vrije velden. De Basiliek ligt 150 m boven de rest van het land.


La Butte de Vezelay terugblik op Asquins


Het laatste stuk wordt logischer wijze steiler, maar onderbroken door een simpel houten kruis. Een historische plek, omdat Bernard van Clairveaux hier de 2e kruistocht uitriep in 1146.


2e kruistocht uitgeroepen Laatste klim


Dan een cultuurschok; net bij de Basiliek Sainte-Marie-Madeleine wordt uitgekomen, midden tussen de vele toeristen. Genieten van de mooie gevel en het behalen van het einde van de Via Campaniensis.


Basiliek Sainte-Marie-Madeleine


De Amis et Pèlerins de St. Jacques, Voie de Vézelay hebben zitting in de Rue Saint-Pierre iets verder recht naar beneden voor de Basiliek. Op de bovenste verdieping van een woonhuis wordt vlot geholpen. Ze hebben zelfs een routebeschrijving naar Nevers op A4 formaat met losse vellen, maar zal afdoende blijken.


Vézelay

Inwoners 433

Hoogte 339 m


Iets terug naar boven onderdak in Centre Sainte Madeleine. Hier moet nog even voor gewacht worden, want ze gaan pas open om 16:00 uur. Vijf laar geleden op de fiets werd hier ook geslapen. Daarna zijn ze zeker 2 jaar gesloten geweest door verbouwingen. Het is er van opgeknapt.

Het werkt nu op donativo basis met vrijwilligers en ontbijt. Mooie slaapzaal waar meerdere Pelgrims samen slapen. Hoji Yukitada, een Japanner drukt een kaartje in de handen, maar verder geen contact mee. Wel duikt Hans, de Duitser op die zijn einddoel bereikt heeft.


   

Nog steeds dezelfde wenteltrap en Santiago


De keuken wordt gebruikt door Marie uit Luik met haar man. Ze kan zelfs Vlaams en woont enkele maanden hier. Ze geeft les in Iconografie en maakt buitengewone kunstwerken, waarvan enkele in de basiliek te bewonderen zijn.

De Basiliek is een geweldig kunstwerk en vrij te bezoeken. Neem er de tijd voor het zit vol onverwachte details, buiten dat het imponerende afmetingen heeft.

Het timpaan van het hoofdportaal met het laatste oordeel is weliswaar van 1856, omdat het oorspronkelijke de Franse Revolutie niet overleefde. Het 2e Timpaan in het voorportaal van het gebouw, voordat je de eigenlijke kerk betreed, is oorspronkelijk uit 1145 en stelt Christus voor die de Apostelen zegent om de volkeren te bekeren (Helaas wat ontsiert door een aluminium profiel).


Timpaan Hoofdportaal Timpaan ingang kerk in Narthex


Dit voorportaal is de Narthex waar gelovigen opgevangen werden voor processies en waarschijnlijk vroeger zelfs Pelgrims sliepen.


Galerijen Narthex


De eigenlijke kerk is met zijn 62 m langer dan veel andere Franse Kathedralen, prachtig sober Romaans met toch voldoende lichtval. Opvallend zijn de meerkleurige stenen in de bogen. Helaas is tijdens bezoek de crypte gesloten.


Schip met gewelf en koor


Het gewicht van de gewelven moeten door de dragende muren opgevangen worden. Dit zorgde al gauw voor vervormingen zodat al in de 13e eeuw luchtbogen met steunberen aan de buitenzijde ter ondersteuning werden gemaakt.


Ondersteund door luchtbogen en steunberen


De kapitelen uit 1125 zijn prachtige beeldhouwwerkjes, zoals de afbeelding van David die met slinger Goliath doodt.


David doodt Goliath

Al met al een indrukwekkend geheel dat met beperkte technische middelen in de vroege middeleeuwen is opgericht. Voor de liefhebbers nog een overzicht van de geschiedenis van Vézelay.


Vézelay

          

 

Pèlerins de Compostelle

Is het bekendste startpunt voor Santiagogangers in Frankrijk. Het is gesticht in 860 met een klooster in Saint-Père-sous-Vézelay, 2 km onder de heuvel van het tegenwoordige stadje. Nu staat hier nog een indrukwekkende kerk. Door de invallen van de Noormannen met verwoestingen in 873 vertrokken de Benedictijnermonniken spoorslags naar de top van de berg, die beter te verdedigen was. Het ontwikkelde zich voorspoedig, vooral doordat men de beenderen van de toen aanbeden Maria Magdalena gevonden had. Vanaf 1050 werd het een echte Pelgrimsstad (In deze tijd waren conflicten over relieken tussen de kloosterorden gebruikelijk en ze deinsden er niet voor terug deze bij elkaar weg te nemen!). In deze tijd startte ook de Pelgrimages naar Santiago, die hier ook een refuge vonden. De eerste kerk verbrandde in 1120 met meer dan 1000 Pelgrims! Hierna werd de tegenwoordige Romaanse kerk gebouwd.

Interieur

Het stadje heeft nu maar 500 inwoners, maar in 1100 op zijn hoogtepunt wel 15.000! De meest aansprekende heilige is Bernard van Clairveaux, die hier veelvuldig was (de heilige St Bernard).

Vanaf Vézelay startte vele kruistochten:

Bernard slaagde erin als Cisterciëncer los te komen van de Benedictijners van Cluny wat een doorlopende vete opleverde. In 1267 werden in de Provence de echte (!) beenderen van Maria Magdalena gevonden en erkend door de Paus. De rivaliserende Dominicanen zorgden nu ervoor dat de Pelgrims hierheen gingen, waardoor Vézelay minder belangrijk werd. Wat bleef waren de Santiago Pelgrims. In 1850 werd de sterk vervallen kerk gerestaureerd en in ere hersteld.

Routes naar Santiago

(Eerder besproken op de Fietsroute)

s’Avonds met Hans en Dirk naar een aardig Restaurantje voor een gezellig diner. Dirk is luidruchtig aankomen waaien op de fiets en verder doorgaand naar Santiago. De afgelopen tijden waren redelijk eenzaam, maar Dirk (Reuvekamp) zorgt ervoor dat drie weken ingehaald worden. Lachen met deze Drent vol sterke verhalen (Later zover gekregen dat hij nu Hospitalero is in Roncesvalles!). Even nakaarten in de keuken met zijn allen en slapen aan het eind van de Via Campaniensis, na 608 km vanaf Eijsden en 390 km vanaf Rocroi!


Einde Deel 3


Wordt vervolgd met;

Deel 4, Via Lemovicensis

Vézelay – Nevers


tab


Zijn er op opmerkingen of vragen?
Mail
helmut-brouwer@planet.nl

Wilt u opgenomen worden in de mailinglijst?
Stuur een mailtje en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen