10 Juni, woensdag Le Chemin – Saint-Révérien, 31 km

De vrolijke Hospitalera zorgt voor koffie en hard brood met eigengemaakte jam. De donativo wordt niet vergeten, waarna het pad door de velden naar Anthien gevolgd wordt. Met Ralf is afgesproken dat Saint-Révérien het doel is. Onderweg wordt nog telefonisch contact met hem gehouden. Hij heeft zijn stok vergeten in Vézelay en wil deze graag terug, waarvoor een oplossing gezocht wordt.

 

   

Anthien door 

De route loopt de lange helling naar beneden naar Anthien. Volgens Arno gaat het de Morvan uit en is het grote klimmen nu wel gebeurd. De asfaltstraatjes zijn nauwelijks bereden en worden afgewisseld met bos en weidepaadjes.

 

 

Le Chemin – Saint-Révérien 31 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

 

   

Landschap met wasplaatsje

 

Het is een absoluut landelijke omgeving en bijna verlaten. Onderweg worden Chambres d’Hôtes aangeboden met onmiskenbare Nederlandse namen. Dit is het gebied voor het 2e huisje in Frankrijk. Nog net goed bereikbaar in een dag rijden.

 

    

☼  Slangenkruid of Echium sabulicola

Behoort tot de familie der Boraginaceae (Ruwbladerigen). De naam komt van het Griekse echis (adder) omdat het zaad op een slangenkop lijkt en de uitstekende meeldraden. Komt in West-Europa veelvuldig voor op zonnige plekken liefst op kalkgrond. Meerjarige plant, 30 tot 100 cm hoog. Bloeit van april tot september. Stekelig behaarde stengels met 2-slachtige bloemen. Bloeit jong roze, daarna blauw met 5 bladerige kelk en lange meeldraden 1 à 2 cm lang. Werd als kruid gebruikt tegen slangen – en schorpioenbeten en als middel tegen giftige planten. Helpt tegen rug– en onderbuikpijn, hoofdpijn en tegen zenuwen.

 

   

Het verlaten Franse land

 

Na 11 km ligt beneden Corbigny, een aardig plaatsje met de nodige terrasjes in de hoofdstraat, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

 

In de Franse steden vaak de koperen schelpen

die meestal niet te volgen zijn!

 

Corbigny

 

De boulanger ertegenover zorgt voor een lekker éclairtje bij de koffie. Het plaatsje maakt een nijvere indruk. Maar goed even de tijd genomen te hebben, want hierna volgt een lange tocht door het uitgestorven Franse land.

 

  

           Corbigny uit                                                                   Chitry-les-Mines                  

 

Naar Chitry zijn 3 km over een helling. Een oude treinbrug loopt over de Yonne, het riviertje waarnaar het departement is genoemd. Even verderop langs de RN over het kanaal Nivernais.

 

  

      De Yonne                                                                           Canal du Nivernais

 

Dit kanaal is begin 1800 aangelegd en 174 km lang met veel sluizen. Oorspronkelijk vooral bedoeld om drijvend hout naar Auxerre en Parijs af te voeren vanuit de Morvan. Tegenwoordig geliefd voor de pleziervaart, zoals te zien is aan de vele jachtjes in de haven.

  

  Teunisbloem of Oenothera

Afkomstig uit Amerika en inmiddels overal in Europa ingeburgerd op voedselarme nieuwe gronden en vooral bermen. Het betekent eigenlijk ezelsvanger (Oeno). De Nederlandse naam Teunisbloem is afkomstig van Sint-Antonius van Padua, omdat de plant bloeit vanaf half juni. De felgele bloemen openen vooral ’s avonds en bloeien een dag. Uit de zaden kan olie gewonnen worden, wat een Panacee is tegen vele kwalen en zelfs zwangerschap bevordert!

Na het kanaal omhoog en linksaf het boerenland in over een smal en verlaten asfaltweggetje. Mooie omgeving langs de eeuwenoude versterkte, kasteelachtige boerderij van Le Bouquin. De witte Charolais koeien zijn befaamd om hun vlees en melk in de Morvan.

 

    

Versterkte boerderij Le Bouquin                                                     Charolais koeien             

Een lange rustige route volgt langs steeds lichter hellende wegen door kleine dorpjes tot Guipy. Aan de RN zit een zeldzaam restaurantje met terras. Als bedacht wordt dat een menu niet verkeerd zou zijn, deelt de eigenaar doodleuk mee al gestopt te zijn met de keuken (nog geen 14:00 uur). Tjonge, hij heeft een klein kruidenierszaakje naast de bar waar maar eens gekeken wordt. Volgens zijn zeggen is in Saint-Révérien niets te krijgen, dus wordt diepvries paella meegesleept. De eigenaar is een typisch voorbeeld van een nogal nurkse Fransoos volgens het stereotiep van veel Nederlanders.

    

Voor en na Guipy

 

Het laatste stuk voor Saint-Révérien moet behoorlijk geklommen worden. De route loopt langs een modderig zandpad, zodat maar beter de asfaltweg gevolgd wordt. De refuge zit naast het gemeentehuis en is open. Er staan 2 bedden met een keukentje en wat voorraden. Tegen minimale prijzen kunnen pasta’s, blikjes, biertjes, wijn en de noodzakelijke dingen gekocht worden. Ralf zit een paar uur terug en belde eerder al. De waarschuwing nog wat in te slaan in Guipy bleek dus niet nodig. Maar goed ook want het winkeltje was gesloten toen hij erlangs kwam.

 

   

Gemeentehuis met ernaast de refuge 

De refuge is klein maar knus. Voor het bezoek aan het toilet moet buiten achter het gemeentehuis gelopen worden, waar openbare maar schone gelegenheden zijn.

 

Canton Brivon-sur-Beuvron

Département Nièvre

Saint-Révérien

Inwoners 175

Hoogte 306 m

 

Later op de avond komt Paul de Hospitalier 10 Euro ophalen en bijpraten. Wonderlijk plaatsje dat wel model staat voor de ontvolking van het platteland van Frankrijk. Het ziet eruit als een stadje rond kerk en gemeentehuis met aardige maar verlaten straten.

Nog geen 30 jaar geleden waren er wel 30 bedrijfjes waaronder 13 cafeetjes. Nu is alles verdwenen en staan met verveloze luiken afgesloten woningen te vervallen. Ook hier is alles te koop. Het inwonertal is gedaald van ooit ca. 1000 naar 175 nu.

 

  

12e eeuwse kerk Saint-Révérien

 

Het juweeltje staat achter het gemeentehuis; de kerk gewijd aan Saint-Révérien. Het benedictijnenklooster die tot de orde van Cluny behoorde, bouwde in de 12e eeuw deze Romaanse kerk. Dit is goed in het bouwplan terug te zien met zijn karakteristieke apsis,    altaar en tongewelven. De lichtinval is heftig en maakt fotograferen niet makkelijk.

 

    

Koor en zijgang

 

Saint-Révérien was bisschop van Autun. Tijdens de kerstening in 273 door de Romeinse keizer Aurelianus gevangengenomen en hier met 11 anderen onthoofd. Een treffend beeld van hem staat in de kerk.

 

Saint-Révérien

 

Ralf is uiteindelijk gearriveerd. Zijn vergeten stok zijn ze alsnog eerst gaan halen in Vézelay met Arno die reed. Hij doet echt veel voor Pelgrims. Overigens; tijdens de thuisreis naar Keulen zou Ralf de stok alsnog kwijtraken!

Samen eten we de diepvriespaella waar we meer dan genoeg aan hebben, terwijl uit de koelkast een biertje genomen wordt. Als de avond valt is het lekker buiten zitten 664 km vanaf Eijsden en 56 km na Vézelay!

 

Avond voor de refuge


tab