12 Juni, zondag Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt – Saint-Ferme, 26 km

Om 7:00 uur op weg na de sleutel in de brievenbus gegooid te hebben. Het is nog bijna schemerig.

 

Refuge in Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt

 

 

Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt – Saint-Ferme, 26 km

Tot Saint-Ferme zijn nog 6 km verder en staan op het volgende traject

(De kaartjes zijn van Fernwege.de) 

De brug over de Dordogne betekent de laatste lange provincie in Frankrijk; De Gascogne. Te beginnen in het Département Gironde. Jarenlang bezit van Engeland waarbij ze het Guyenne noemden (tot 1453). De Fransen namen deze naam over in de Provincienaam Guyenne-et-Gascogne welke tot de Revolutie bleef. De naam Gascogne komt eigenlijk van de Vascones, het volk van de Basken.

Gascogne

 

      

Dordogne Stroomaf- en opwaarts

 

In het open zondagmarktje aan de overzijde kunnen wat spullen voor onderweg worden ingeslagen, waarna de RN rechts gevolgd wordt. Een nieuwe Provincie betekent andere Balisage en hier niet best met verwarrende houten palen. Vervelend dat de verschillende overheden/verenigingen zich niet aan een systeem kunnen houden. Het beste is voorlopig maar de RN te volgen dat tenminste mislopen voorkomt.

 

     

Lèves-et-Thoumeyragues

 

Het landschap is ingrijpend veranderd. De vele bossen hebben plaats gemaakt voor golvend cultuurlandschap met eindeloze druivenvelden. De Bordeaux Superieur (AOC) komt met al zijn classificaties hier vandaan. Het grote wijngoed is bij het inlopen van Lèves-et-Thoumeyragues niet te overzien.

 

☼   Bordeaux wijnen

In de Bordeaux streek bestaan 57 Appellations d’Origine Contrôlée op 115000 hectare.

Hierop wordt 500 miljoen liter wijn geproduceerd, ca. 80% rood en 20% wit. Het productiegebied is geografisch nauw omschreven. Aantal stokken, minimum alcoholgehalte, maximale opbrengst per ha, methodes van vinificatie, mesten, snoeien en ongediertebestrijding is nauw omschreven. Voordat de wijn op de markt gebracht wordt, moet hij gekeurd en vrijgegeven worden.

 

 

Classificatie van Bordeauxwijnen

In 1855 zijn de beste wijnen op basis van reputatie en prijs verdeeld in 5 groepen van Premier Cru tot Cinquième Cru (1e tot 5e Crus Classés). Merkwaardige classificatie met weinig veranderingen sindsdien. Alleen Châteaux Mouton-Rotschild werd in 1973 van Deuxième Cru opgewaardeerd naar Premier Cru. Het handelt om kwaliteit, prestige en vooral geld

 

Hiernaast is op initiatief van kleinere wijnboeren in 1932 een nieuw classificatiesysteem toegevoegd; het Cru Bourgeois. Dit om de kwaliteitswijnen van Vin de Table te onderscheiden en betere prijzen te krijgen. Vele regio’s hebben ook nog een eigen systeem zoals in Saint-Emilion.

 

De aangeplante druiven zijn:

Rood

Merlot 65% 

Cabernet Sauvignon 23%

Cabernet Franc 10%

Aanvullend 2%: Carménière, Malbec, Petit Verdot

 

Afbeeldingsresultaat voor Bordeaux druiven merlot          Afbeeldingsresultaat voor Bordeaux druiven Cabernet Sauvignon         Afbeeldingsresultaat voor Bordeaux druiven Cabernet Franc 

      Merlot                        Cabernet Sauvignon               Cabernet Franc

 

Wit

Sémillion 49%

Sauvignon Blanc 43%

Muscadelle 6%

Aanvullend 2%: Colombard, Merlot Blanc, Sauvignon Gris, Ugni Blanc

 

                    

    Sémillion                      Sauvignon Blanc                         Muscadelle    

 De verschillende wijnen zijn mengsels (Blend) om smaak en het aromatische karakter van de wijn te optimaliseren. De aanvullende rassen worden in geringe hoeveelheden toegevoegd om een eigen karakter te krijgen. In topjaren, als de groeiomstandigheden buitengewoon zijn geweest kan de wijn extra superieur zijn. De streek van Sainte-Foy, waar doorheen gelopen wordt is het meest oostelijk gelegen wijngebied van Bordeaux.

 Bedenk bij al dit classificatiegeweld, dat de eigen smaak het belangrijkste en doorslaggevend is!

 

Wijnstreek Bordeaux

26 is het gebied van Sainte-Foy waar doorheen gelopen wordt

 

Het plaatsje met de moeilijke naam heeft een aardig kerkje maar geen koffie.

 

 

Lèves-et-Thoumeyragues Église Saint-Pierre

 

Tijdens de godsdiensttwisten in 1561 was het hier een protestants bolwerk. Bij de latere herindeling van 2 parochies is een kerk naar de protestanten gegaan en hebben de katholieken in 1827 het oude kerkje van Saint-Pierre van een nieuwe toren voorzien.

 

  

Verfbrem of Genista tinctorial

Behoort tot de vlinderbloemfamilie Fabaceae. Wordt tot 100 cm hoog met gewimperde langwerpige bladeren. Bloeit juni – september met lange trossen goudgele bloemen.

Peulen en plant zijn giftig zoals alle bremachtigen. Van de bloeiende toppen werd gele kleurstof luteoline gewonnen. In de gouden eeuw gebruikt door schilders als “schijtgeel”. Het nadeel is de weinig kleurechtheid, waardoor groen veranderde in blauw (Vermeer). Plant in Nederland zeer zeldzaam, hier algemeen.

 

De RN wordt verder vervolgd tot bij een wijnboer de luwte wordt opgezocht om even bij te komen. Het heeft de prestigieuze naam van Château des Thibeaux, hoewel nergens een kasteel te vinden is. Niet zo verwonderlijk; elke wijnboer mag zijn schuur Château noemen. Overigens schijnt deze redelijke rode wijn te maken.

 

 

      

Château?                                                                         Wijnvelden

 

 Pellegrue wordt tegen de middag na 19 km binnengestapt. Er is een soort kermis in het plaatsje waardoor er in ieder geval wat te doen is. Ook een stalletje met speciaal Caribisch eten dat nog lekker is ook. Een terrasje tegenover de markthal is het centrale punt, waar later Jean-Louis aanschuift.

 

Markthal in Pellegrue

 

Het vervolg van de route is dusdanig slecht aangegeven dat de rustige RN verder gevolgd wordt. Het laatste gedeelte met Jean-Louis.

 

    

Voor Saint-Ferme

 

  

    Kruipend stalkruid of Ononis repens

Heesterachtige overblijvende plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Licht behaarde plant tot 60 mm hoog maar meestal liggend. Bloeit in bladoksels juni – september met 2 cm grote roze bloem. Vormt kleine peul. Plant heeft een bokkengeur.

 

Het voordeel van wijngebieden is dat er meer geld verdiend wordt wat in de omgeving en aankleding meteen te zien is. Saint-Ferme blijkt een klein plaatsje met een opmerkelijk middeleeuws kerkcomplex.

 

      

         Église de Saint-Ferme

 

De Église de Saint-Ferme maakt onderdeel uit van de Abbaye de Saint-Ferme. Een Benedictijnerklooster dat teruggaat tot de 6e eeuw. De gebouwen zijn vanaf de 12e eeuw, waarbij het klooster vele bezittingen had met lijfeigenen in de omgeving. Ze voerden hun eigen rechtspraak.

 

   

                        Oude Ziekenhuis en Refter (eetzaal)                                    Vroegere opvang Pelgrims

 

Op de trappen voor de kerk is een gezelschap met minderbegaafde kinderen neergestreken. Altijd aandoenlijk. Met één van de begeleidsters kan zelfs Nederlands gesproken worden. Een beetje moeilijk blijft het wel als later blijkt dat in de kerk dingen zijn verplaatst.

 

Saint-Ferme

Inwoners 358

Hoogte 30 – 126 m

 

De Refuge ligt dichtbij en is gesloten. Gelukkig komen de Hospitaleros weldra aanrijden. Het zijn Falke en Annemarie uit de buurt van Frankfurt in Duitsland die uitgenodigd waren op een wijnfeest in de buurt. Ze spreken goed Frans en hebben het op eigen initiatief voor elkaar gekregen hier te mogen Hospitaleren.

 

 

Met Falke, Annemarie en Jean-Louis (Falke kijkt stuurs maar is het niet)

 

Annemarie wast alle spullen en kookt ook nog eens heerlijk. We zitten buiten tot de regen ons verdrijft. Geweldige Refuge met prima voorzieningen terwijl het kleine plaatsje verder uitgestorven is.

Er wordt wel Duits gesproken. Probleem is dat Jean-Louis hier moeite mee heeft. Hij komt uit Dijon en heeft enkele jaren Duits op school gehad. Het enige wat is blijven hangen is; Scheisse! Vele bomen worden opgezet onder begeleiding van prettige rode wijn. Het bed is prima in Entre-Deux-Mers na 1279 km vanaf Eijsden en 670 km na Vézelay!

Entre-Deux-Mers tussen de Dordogne en Garonne


tab