24 Mei, dinsdag Augy-sur-Aubois - Charenton, 26 km

Elbart en Toti zorgen voor een mooi ontbijt waar iedereen aanzit. De donativo wordt naar evenredigheid bedacht en op pad. Het weer ziet er ondanks het vele tikken van de regen vannacht op de pannen een stuk beter uit.

 

Afscheid van Nos Repos

 

Een stuk Canal de Berry is gisteren gemist maar wordt de komende dagen goedgemaakt.

Een kilometertje naar beneden waar in het dal het kanaal loopt. Dit ligt helemaal verscholen in de begroeiing. Parallel hieraan heeft een spoortje gelopen waarvan het oude talud gevolgd wordt. Een enkele biels steekt er nog uit, maar zorgt voor een hard en moddervrij pad.

 

  

 ☼  Blauw parelzaad of Lithospermum purpurocaeruleum

Vaste plant uit de ruwbladerige familie Boraginaceae. Hoogte 20 - 60 cm met kruipende stengels. Lancetvormige bladeren. Groeit hier langs het talud onder de bosjes. Bloeit mei – juni blauw tot paars met 10 mm grote bloemen. Lijkt op Ossetong.

 

Een routekaartje is vandaag niet nodig. We hoeven alleen maar het kanaal te volgen dat in Charenton uitkomt.

 

     

             Oude talud langs kanaal                                                    Canal de Berry           

 

Het kanaal is buiten gebruik met stroken gras ernaast waar vroeger het jaagpad was.  Ezels, paarden of met de hand werden de scheepjes voortgetrokken. De randen zijn begroeid met bossen en vormen een groene long door de Berry.

 

     

               Smal kanaaltje                                                       Nog steeds natte voeten

 

Afbeeldingsresultaat voor canal de berry carte

Afbeeldingsresultaat voor canal de berry carte

Canal de Berry 260 km lang

 

☼  Canal de Berry

Het Canal is met zijn 3 zijtakken 260 km lang.

Al in de middeleeuwen waren er plannen om het aan te leggen. Pas in 1840 was het zover.

Door constant geldgebrek was men overgegaan om naar Engels voorbeeld een zo smal mogelijk kanaal te graven. De kosten werden gedrukt door Spaanse krijgsgevangenen in te zetten begin 1800 (gebruikelijk toen). De 97 sluizen meten 2,70 m breed en zijn 34 m lang. De speciale scheepjes (Berrichons) waren 2,60 m breed en 27,75 m lang. Ze werden met de hand gejaagd of met paarden, ezels en muilezels. Het kanaal was 1,5 m diep en de scheepjes staken max. 1,25 m. Daarmee konden ze toch nog 60 ton vervoeren. Het kanaal heeft behoorlijk bijgedragen de Berry te ontwikkelen. In de hoogtijdagen voeren per jaar 1000 schepen rond die per jaar 570.000 ton vervoerden. In 1945 was het gebeurd door de concurrentie van spoorlijntjes (alweer verdwenen) en vrachtautovervoer. In 1955 heeft men het kanaal voor 1 Frank per km symbolisch verkocht aan de aanliggende gemeenten.

Pogingen worden gedaan om stukken kanaal weer bevaarbaar te maken en een “Voie Verte” (groene weg) als fietspad erlangs te leggen. Dit zou een geweldige impuls zijn voor het toerisme. Gezien de hoge kosten in dit verlaten land zal het nog wel even duren!

 

Als steeds wordt de route prima aangegeven met de bordjes van Voie de Vézelay en ook nog de rood/witte streepjes van de GR 654 (Grande Randonnée)

 

Perfect aangegeven

 

Vandaag heerlijk loopweer. De verregende bloemen van gisteren doen moeite weer stralend te worden, wat gedeeltelijk lukt. Vanaf het harde pad op het talud moet nu langs het Canal gelopen worden. Nog niet zo gemakkelijk over het hobbelige gras dat wel gemaaid is. Aan de rechterzijde schemert een kasteel door de struiken. Het opvallendst is de toren van de Pigeonnier, ofwel duiventil. Het is Château de Lienesse uit begin 1500.

 

Château de Lienesse

 

Meteen ligt hier de eerste sluis, waarvan er nog velen zullen volgen. Opvallend met zijn 2,70 m breedte konden de scheepjes met 2,60 m er net door met nog 5 cm water aan beide zijden. Weinig tolerantie, bij de geringste vervorming was het raak! Het voordeel van zo’n smal sluisje is wel dat de deuren enkelvoudig uitgevoerd zijn. Wel zo goedkoop en eenvoudig.

 

     

Écluse de Lienesse

 

Aan de andere zijde gaat het verder langs het kanaal. Verschillende sluisjes worden gepasseerd waarbij de wachterhuisjes nu als normaal woonhuis of vakantiehuisje gebruikt worden. Soms is het gras niet gemaaid. Ondanks gamachen worden de voeten van al het aanhangende water op den duur kleddernat wat niet fijn loopt. Deze dingen hinderen behoorlijk. Naderhand worden ze niet meer gebruikt. Nat worden doe je toch wel.

 

     

Veel sluizen en hoog gras

 

Bij la Fontblisse ligt de driesprong van het kanaal. De zuidelijk tak rechtdoor tot Montluçon 69 km. Terug de noordoostelijke tak naar Marseille-lès-Aubigny bij Nevers 49 km en noordwestelijke tak over Bourges naar Vierzon 142 km. Wat zou het mooi zijn als dit weer bevaarbaar wordt.

 

Driesprong bij La Fontblisse

 

Tot Charenton steeds maar het kanaal volgen. Heeft zo zijn charme hoewel behoorlijk veel lange rechte stukken. Langs een woninkje een onmiskenbare hasjlucht. Ze zullen er wel wat illegaals kweken. Hoewel hier uitgestorven blijft het in Frankrijk een linke bezigheid, waarbij het minste bezit al zorgt voor hoge boetes en gevangenisstraf.

 

     

  Knollathyrus of Lathyrus linifolius

Vaste plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Hoogte 15 – 40 cm met gevleugelde stengels. Blaadjes langwerpig als veer tegenover elkaar. Bloeit april – juni met rood/blauwe bloemen (des te ouder des te blauwer). Per tros 3 à 5 bloempjes., die peulen vormen. Groeit langs bosranden vooral in Midden-Europa. De knol en plant werd vroeger gegeten. Erwten zijn oneetbaar bitter.

 

Lange stukken kanaal

 

Charenton-du-Cher blijkt een aardig klein plaatsje met een levendig centrum. Eindelijk een open barretje met geweldig vriendelijke bediening. Naar Saint-Amand is nog wel 12 km verder. Wat te doen?

 

Charenton-du-Cher

750 inwoners

Hoogte 178 m

 

De barjuffrouw adviseert naar Madame Chantal Mativon te gaan en belt zelfs. Door de alternatieve route is dit tel. nummer voor mij niet beschikbaar. Ze zit dichtbij en ben nog begin van de middag de eerste. Ze woont in een oud Bourgeoishuis dichtbij en is duidelijk van oude goede doen. Het kamertje boven is zo uit de jaren ’30 met een groot houten bed en kraakplanken maar knus met eigen douche.

 

     

Bourgeoishuis met indrukwekkende tuin

 

Later arriveren Claudette en Olivier en de 3 Belgische Pelgrimas; zij hadden gereserveerd. Madame Chantal is 75 en doet goed werk met het opvangen van Pelgrims.

Koken is er niet bij, maar dichtbij is een prachtig crêpehuisje waar nog lekker gekookt wordt ook. Later komt ze langs en praat wat bij. Claudette spreekt goed verstaanbaar Frans aan één ruk door en zorgt voor de vrolijke noot. Goed in dit plaatsje gebleven te zijn na 785 km vanaf Eijsden en 177 km vanaf Vézelay!


tab