santiago shell    Reisverslag Via Mosana    santiago shell

De aanlooproute naar Vézelay langs de Maas door België

Deel 1

Vanaf Eijsden onder Maastricht naar Namen op de aansluiting van de Via Monastica, die verder richting Frankrijk loopt tot RocroiDe route begint in Maastricht of Aken, maar wordt beschreven vanaf Eijsden – Visé – Luik – Huy tot Namen, ca 114 km

(Vanaf hier de aansluiting op de Via Monastica naar Rocroi, waar de Via Campaniensis tot Vézelay begint. Vézelay verder over de Via Lemovicensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port en Santiago)


Een verslag van deze route gelopen van 17 tot 20 mei 2015

Klik op een datum om het reisverslag te lezen

datum van naar afstand totaal
17 mei 2015 Eijsden Angleur 29 29
18 mei 2015 Angleur Esneux 20 49
19 mei 2015 Esneux Huy 35 84
20 mei 2015 Huy Namen 34 118


Langs de Ravelen van de Maas


Elke dag is de route te volgen via vele regelmatig genomen foto’s, routekaartje, wetenswaardigheden en in het voorjaar een schat aan wilde bloemen!


Geurende Daslook


Inleiding

Voor Nederland is dit vanaf Maastricht de oostelijke aanlooproute naar Santiago.

Voert de eerste dagen over bergachtige Ardennenstukken. Vanaf Huy loopt de route langs de Ravelen van de Maas.


Via Mosana van Maastricht tot Namen


Tot Huy moet tussen de steden, zoals Luik, behoorlijk geklommen worden. Het laatste stuk tot Namen is vlak maar verveelt door het water van de Maas nooit. Refugios zijn niet altijd te vinden, zodat wel eens een Hotel gezocht moet worden. De bewegwijzering (Balisage) is op zijn Belgisch en niet altijd perfect! Langs de Maas is dit geen probleem, in de bossen des te meer. Op de hoogvlakten is hele gedeeltes niets te krijgen, dus zorg voor voldoende noodvoorraad. Het kan in het voorjaar nog behoorlijk koud zijn ook. Landschappelijk wel een heel mooie route.


Fietsen versus lopen!

 

In 2010 is de tocht van huis uit naar Santiago (en terug) al eens ondernomen, maar dan op de fiets. Toch een heel andere ervaring. Vanaf Eijsden ging het meer oostelijk de Ardennen in met de routebeschrijvingen van Clemens Sweerman “Langs Oude wegen”. De wegen zullen elkaar nog een enkele keer kruisen tot in Saint-Jean-Pied-de-Port. Nu de ervaring om dit gedeelte te voet met rugzak te doen. Één ding is zeker; Frankrijk is een lang land!

Omdat in 1998 al gelopen was van de Sint-Pietersberg naar huis in Silvolde (helft Pieterpad) is het niet nodig dit nog eens te doen. Bovendien kost dit een dikke week (250 km) extra. De oplossing bracht Sasha, mijn dochter; Pa, dan breng ik je toch naar Eijsden. Gestart werd hierdoor aan grenspaal no. 43 bij Eijsden.


La borne frontière Holande–Belge nr. 43


Verplichtingen, zoals mijn tuin, staan niet meer dan 4 weken wegblijven toe. Vézelay moet haalbaar zijn. Volgend jaar dan het volgende stuk. Uiteindelijk is het Nevers geworden van waaruit een prima treinverbinding met Parijs loopt.


Credential del Peregrino

 

☼ Reisgidsen

Bij Pied à Terre in Amsterdam zijn de laatste drukken niet voorhanden. Geen nood, het Genootschap van Sint Jacob in Utrecht heeft ze wel. Uiteindelijk wordt gelopen met de Franstalige uitgave van het Waalse Genootschap. Tikje rommelig. Er schijnt een losse Nederlandse vertaling te zijn. Voorin staat een lijstje met overnachtingsmogelijkheden. Je moet wel met Frans uit de voeten kunnen.Een andere mogelijkheid is de Duitstalige van Outdoor, maar dan moet je weer wat Duits begrijpen. Deze begint in Aken en naar ik meen niet in Maastricht. Net voor Luik komen de beide wegen samen. Voordeel van het Duitse boekje is het formaat, dat makkelijk in je broekzak past. De Belgische is eigenlijk voor lopers te groot.


   

De afmetingen verhouden zich in werkelijkheid ook zo


Tijd om te starten!

Klik om het reisverslag te bekijken: