31 Augustus

Ríonegro del Puente – Palacios de Sanabria, 30 km , hoogte 907 m


Goed geslapen en uitgerust op pad. Het toilet maken ’s morgens is eenvoudig; tandenpoetsen en een beetje water door het gezicht. Verder crème smeren waar nodig op gezicht en tussen de benen waar de broek kan schuren. Ook wat zonnecrème van de hoogste factor (ziet uit als tandpasta) op gezicht, armen en benen. Scheren is niet nodig want de baard groeit vanzelf en geeft geen bezwaren.

Een yoghurtje en weg ben je. De enkel is nog gevoelig maar gaat.
Zoals elke morgen is het stralend weer hoewel wat frisser. We gaan dan ook steeds verder naar het noorden en dat merk je.
Het dorp uit gaat het naar de autosnelweg de A–52 en via een tunnel eronderdoor.
Deze autosnelweg is de Autovia de las Rias Bajas richting Ourense. Deze en de voorloper hiervan, de Carretera N-525, blijven voorlopig steeds in de buurt en zijn ook een richtingaanduiding, want de pijlen zijn lang niet altijd duidelijk.
 
Over een heidelandschap gaat het richting Mombuey 9,5 km verder.
In de verte komen de bergen steeds dichterbij en de windmolens zijn al zichtbaar.
De naam Mombuey doet me steeds denken aan Bombay, maar blijkt een nietszeggend plaatsje te zijn in lintbebouwing.
Wel een mooie plaats voor een barstop met
Café con Leche.

 

Heidelandschap na Ríonegro del Puente

Heidelandschap na Ríonegro del Puente

 

Dit was een vreemd barretje, waar moeder en dochter vanachter een piepkleine toog met achterliggend keukentje de mensen op een onvriendelijke manier bedienden.
Het voordeel is dat je dan weer vlot vertrokken bent. Het dorp uit op een zandweggetje een stuk parallel aan de Carretera richting Cernadilla.

 

In Cernadilla kom je vanzelf bij het enige café uit, waar ze ook het dorpswinkeltje hebben.
Voor de pui staat een stokoud stenen kruis en het is hier goed zitten.
Het dorpsleven trekt hier aan je voorbij en de mensen groeten vriendelijk.

 

Café te Cernadilla met stenen kruis

Het landschap wordt steeds bergachtiger en op en af gaat het door een mooi groen coulissen landschap.

 

 Na een paar kilometer volgt het dorp San Salvador del Palazuelo waarbij de route langs het Santiagokerkje voert. Hier kun je op de klokkentoren klimmen en het grote stuwmeren complex de Embalse de Cernadilla bekijken.

 

santiogokerkje

Santiagokerkje in San Salvador del Palazuelo

 

Langs verdere dorpjes naar Asturianos.
De weg wordt steeds ruwer en heeft nog vaak het oude Romeinse plaveisel.
In de dorpjes volop pruimenbomen met heerlijke vruchten, die ze niet plukken en voor een dankbare aanvulling van vitamines zorgen.
Het begint al Galicisch uit te zien met al die muurtjes.

boerenhuisjes

    Boerenhuisjes met ezelkar

De autosnelweg wordt nog enige malen gekruist en eindelijk bereiken we Palacios de Sanabria. Een wat teveel belovende naam want veel te zien is er niet.

Voor vandaag vind ik het wel mooi geweest en aan de Carretera zijn twee cafés voor een  stop. Hier word ik verwezen naar Hostal Señora Teresa verderop rechts, het adres was me ook geadviseerd door Anita en Domingo uit Santa Marta.
Ze woont naast een oude slagerij en verhuurt deze als Hostal. Bovendien kookt ze een Menu zelfs voor mij alleen. De kosten van dit soort Hostals liggen wat hoger dan de refugio’s maar zijn met 15 Euro eigenlijk niets.
De was kan gedroogd worden op het balkon, waarbij gebalanceerd moet worden boven uitgehakte brokken beton.
Een paar uur later arriveren ook Michael en Eva. Ik zit dan net te eten maar zij willen niet. We hebben ieder een aparte kamer en het rijk alleen.
In de bar zitten we ’s avonds gezellig door te zakken met veel Spanjaarden en Michael en Eva. Een Copa del vino (glaasje wijn) kost hier maar 40 cent, met pinchos erbij!
De bijzonderheid van het dorp is dat men eenmaal per jaar een onderlinge veldslacht levert met tonnen tomaten waar ze trots op zijn. Wat moet dat een ongelooflijke smurrie opleveren.
Als ik ga slapen, onder lekkere lakens in een normaal bed, staat de teller op 744 km; niet slecht!
Voor mijzelf had ik een stille planning van zo’n 25 km gemiddeld per dag. Morgen is het 1 September en ben 26 dagen onderweg, hetgeen een gemiddelde inhoudt van 28,6 km, ofwel ik heb nog 3,8 dagen over. Ondanks voet gaat het goed!

 

 

p