Paklijst

 Het belangrijkste is en dat moet een tweede natuur worden:
Elke gram moet meegedragen worden. Je bent constant in gevecht met de zwaarte kracht berg op en af. Belast je lichaam daarom nooit meer dan noodzakelijk is.
Denk aan de gouden pelgrimsspreuk:

"Alles wat je thuis laat is meegenomen ! ”

Bedenk dat pelgrimeren duizenden jaren oud is en vroeger geen Outdoor sportwinkels bestonden ! De uitermate dure producten die men hier vaak ten onrechte aanprijst moeten met de nodige argwaan worden bekeken ! De pelgrim van 1000 jaar geleden liep per dag op sandalen evenveel als de tegenwoordige. Neem dus alleen de noodzakelijke nuttige zaken mee van een goede kwaliteit.
Maak van te voren voor jezelf een lijst met de voor jou noodzakelijke dingen.
Loop deze lijst kritisch door en houd het werkelijk noodzakelijke over.
In Roncesvalles blijft, na de eerste loopdag voor velen, nogal wat zware niet noodzakelijke spullen achter zoals: boeken, ligmatjes, tenten, kleding, beautyzaken, schoenen env.
Ben je wat vergeten? Geen probleem. Onderweg is alles volop te krijgen!

 

Lopen en Slapen

Toelichting:

 

Kleding

Toelichting:
Zorg bij alle kleding dat het gedragen is tijdens de eerdere oefeningen zodat geen hinderlijke naden, schuurplekken, in je bil trekken of andere ongemakkelijkheden aanwezig zijn!

Toilet

Toelichting
Wat hier noodzakelijk is zal per persoon verschillen! Vul dit daarom zelf in.

Schoenen

Toelichting
Over schoenen kan veel gezegd worden het is hét belangrijke onderdeel van de uitrusting. Hoewel per persoon hier anders tegenaan gekeken wordt een paar tips:
Bedenk dat je over vrij normale wandelpaden loopt, zelfs geregeld over asfalt, dat is niet te voorkomen en natuurlijk kortere stukken over bergpaadjes, hoewel ook hier geen Himalaya ! De temperaturen zijn meestal hoog dus zorg voor voldoende ventilatie tegen natte voeten. Vandaar dat hoge schoenen niet nodig zijn, tenzij het moet in verband met zwakke enkels. Ga bij het passen van schoenen liefst eerst een flink eind lopen. (10 km)
De voeten zijn dan wat opgezwollen en gevoeliger. De schoenen moeten nu nergens drukken! Denk niet; oh ze lopen nog wel uit, want dat geeft gegarandeerd blaren. Ze moeten in de breedte, in de hoogte en als maat ruim zitten! Een maat te groot is bij opgezwollen voeten na 40 km onder barre omstandigheden een zegen. Je moet niet schuiven in de schoen en deze moet voldoende soepel zijn. Stugge zolen horen in het hooggebergte en zijn ongeschikt voor de pelgrim. Een goed profiel is noodzakelijk.
Zelf vind ik lage schoenen van het merk “Lowa” perfect, want blaren zijn sindsdien weg.
(of een vergelijkbare schoen, want ik maak geen reclame!)
Pas vooral op voor de zogenaamde deskundigen bij de Outdoor winkels!
Hoogstens, indien ’s winters gelopen wordt in veel sneeuw, kun je aan hoge schoenen denken.
Onderweg zul je om je heen veel en vaak ellende met voeten tegenkomen.
Voeten moeten jouw lichaam met gewicht onder barre omstandigheden dragen, dus maak het ze zo comfortabel mogelijk! Zorg vooral met goed ingelopen schoenen op pad te gaan!

De Tefa sandalen met klittenband zijn lekker luchtig voor ’s avonds. Je kunt er goed mee de stad inlopen en ze zijn zelfs te gebruiken als wandelschoen als de andere kapot zouden zijn of de blaren drukken!
Jaren geleden toen ik met bekende “Duitse” hoge schoenen op de Camino Francès liep, schopte ik deze elke 2 uur uit om de voeten te drogen. De zolen waren ware martelwerktuigen (te hard) welke je vooral voelde drukken op de keienpaden en het leer was hard. In Nájera kwam een Oosterijkse vrouw langs met Tefa’s die ermee naar Santiago liep en nergens last van had! Je moet natuurlijk wel sterke enkels hebben.
Hierna heb ik enkele 4-daagsen op Tefa’s gelopen. Nadeel is dat er steentjes tussen de zool kunnen gaan zitten.

Gerei en hulpmiddelen

Toelichting

E.H.B.O.

Toelichting
Deze lijst is naar behoefte uit te breiden. Bedenk dat in elk groter dorp een “Pharmacía” aanwezig is met alles te verkrijgen!

Noodrantsoen

Toelichting
Voor echte noodgevallen is het gemakkelijk wat voorhanden te hebben, hoewel ook ter plekke gezorgd kan worden voor brood, kaas, yoghurtjes e.v.
Het gewicht van de omschreven producten is laag en de hoeveelheid caloriën hoog.
Bij de Toko van de Chinees zijn deze producten goed te krijgen. De gedroogde pruimen zijn zoutig en na veel zweten, nuttig en lekker om op te zuigen.
Bij de meren van Alcantara kwam het noodrantsoen goed uit!

 

Drinken
Een aparte drinkfles is in principe niet nodig.
De 1,5 literfles die ik onderweg had gekocht met een frisdrank gebruikte ik hierna steeds als fles die gemakkelijk paste in de rugzak buiten de plastic binnenzak.
Daarnaast had ik 2 kleine Si Si flesjes die ik als noodvoorraad in de zijvakken had zitten. Overal kan water gedronken worden. (nooit ziek van geweest, vaak kraan water en ook als bronwater zo uit de muur)

 

Papieren

 

 

Toelichting:

  1. Zorg dat je niet voor één gat te vangen bent. Daarom altijd meerdere opties hebben om te kunnen betalen. De hangportemonnaie om je nek achter het hemd kan niet gemakkelijk verloren worden. Als het touwtje knapt voel je hem nog bij je middel. Bovendien hij kan niet gejat worden zonder bruut geweld. Dit is je centrale kas en bevat ook het paspoort en een pasje.
    Het dagelijkse werk doe je af met je broekzakportemonnaie, waar een ander pasje in zit.
    Bedenk dat het pinnen niet altijd lukt vooral niet als het echt noodzakelijk is! Zorg daarom voor voldoende cash!
  2. Deze hang portemonnaie nooit afdoen, ook niet ’s nachts, dus ermee slapen.
    Ook al slaap je met gevogelte van allerlei pluimage is het bijna uitgesloten dat er wat gebeurt! Overigens pelgrims zijn buitengewoon eerlijk, maar zo oud als de Camino is zijn er ook boeven!
  3. Je Credential kun je verkrijgen van het “Genootschap” maar ook op de route.
    Zorg dat je hem beschermt met een plastic hoesje want in de hitte is hij zo doorgezweet. Je hebt hem elke dag weer nodig voor de refugio’s en de stempel te laten zetten.
  4. Het “noodlijstje” bevat telefoonnummers, banknummers en eventueel adressen voor noodgevallen. Misschien ook het polisnummer van de reisverzekering?

Persoonlijk

Deze lijst is vooral een “Zomerlijst”. Spanje is warm en meestal kan met weinig kleding volstaan worden. Bij elke binnenkomst geldt: eerst douchen, wasjes doen en ophangen. De zon is zo warm dat het een paar uur later droog is.
Bij kilte in de ochtend voldoet een dun extra truitje. ’s Avonds rondlopen in sportbroekje met normaal ondergoed en T shirt, eventueel bij afkoeling met een Fleece jack.
Onder winterse omstandigheden zullen extra spullen noodzakelijk zijn zoals truien, jassen, lange onderbroek en warmere slaapzakken. Ook zijn onder deze omstandigheden wasjes moeilijke droog te krijgen. Bedenk onder dit soort omstandigheden: Er is nog nooit iemand van de stank gestorven wel van de kou!

Bedenk dat bij inkopen altijd plastic tasjes worden meegegeven en alles te koop is op korte afstand!

Pak de rugzak logisch in, dus wat minder gebruikt wordt onderin.
In de zijtassen de toilet - en EHBO spullen en het kleine gerei.
Wat direct nodig is zit bovenop.

Het belangrijkste is en dat moet een tweede natuur worden:
Elke gram moet meegedragen worden. Je bent constant in gevecht met de zwaartekracht berg op en af. Belast je lichaam daarom nooit meer dan noodzakelijk is.
Denk aan de gouden pelgrimsspreuk:

“ Alles wat je thuis laat is meegenomen ” !